Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett område sydväst om Kistinge industriområde tros vara påverkat av PFAS-utsläppen och boende varnas för att använda egna brunnar.  Bild: Joakim Kullberg/HP
Ett område sydväst om Kistinge industriområde tros vara påverkat av PFAS-utsläppen och boende varnas för att använda egna brunnar. Bild: Joakim Kullberg/HP

Därför dröjde kommunens information om PFAS-läget

Att det finns höga halter av PFAS på Kistinge industriområde har varit känt i fem år. Däremot visste inte tillsynsmyndigheterna att grundvattnet var påverkat – fram tills nu.
– Om någon har druckit vatten från förorenade brunnar under lång tid känns det inte bra alls, säger Tomas Sjöstedt på Halmstads kommun.

På torsdagen gick Halmstads kommun och länsstyrelsen i Halland gemensamt ut och varnade för mycket höga halter av PFAS på Kistinge industriområde. Kemikalierna upptäcktes i områdets grund- och ytvatten.

LÄS MER: Varning för mycket höga halter av PFAS i Kistinge

Med anledning av halterna avråddes boende i området från att dricka vatten från egen brunn, rekommendationer som gäller tills vidare.

Visste inte att det fanns PFAS i grundvattnet

Att det finns höga halter av PFAS på och intill Kistinge industriområde är inget nytt. År 2015 upptäcktes föroreningar i Kistingebäcken, berättar Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Halmstads kommun.

– Naturvårdsverket tog prover brett över hela Sverige och då framkom det att Kistingebäcken i Halmstad stack ut, säger han.

Om man fick signaler om att det fanns höga halter i området redan 2015, varför har man inte utrett frågan och varnat invånarna tidigare?

– Det gick ut en rekommendation om att inte fiska i Trönningeån efter länsstyrelsens provtagning året därpå, 2016. Det här med brunnarna fanns inte med i bilden då, utan det handlade om ytvattnet. Vi har inte riktigt haft klart för oss att PFAS funnits i grundvattnet förrän nu. Det tar tid att bygga upp fakta och delvis är det en resursfråga, säger Sjöstedt.

LÄS MER: ”Oroande med så extremt höga värden”

PFAS kan försämra effekten av vaccin

Samma dag som PFAS-larmet på Kistinge gick EFSA, som är EU:s livsmedelsmyndighet, ut med en ny riskbedömning av kemikalierna. Myndigheten vill kraftigt sänka gränsen för hur mycket PFAS-ämnen man kan få i sig utan hälsorisker.

Enligt EFSA ger ny forskning stöd för att PFAS kan försämra effekten av vaccinationer.

EU-myndighetens bedömning har så klart ingen direkt koppling till händelsen i Halmstad, men förslaget belyser vilka allvarliga hälsorisker man ser med ämnena.

Finns det en risk att boende i området har fått i sig för höga halter av PFAS under flera år?

– Det vet vi inte. Jag tror inte att det är så många som fiskar i Trönningeån. Har det skett någon enstaka gång så är det förmodligen ingen fara, säger Tomas Sjöstedt och fortsätter:

– Den osäkra biten är däremot brunnarna. Vi måste dels få svar på om det finns brunnar som är förorenade, och dels om någon faktiskt druckit vatten från dessa brunnar under lång tid. Skulle det vara så så känns det inte bra alls. Då får man kanske överväga en särskild utredning.

Flera företag på området är intressanta

Länsstyrelsen och kommunens arbete med den allvarliga giftsituationen på Kistinge fortsätter. De aktuella frågorna är: Vem det är som har orsakat föroreningarna? Och vad man kan göra för att förhindra samt rätta till skadorna?

Ett flertal verksamheter på industriområdet är intressanta för utredningen. Några av dem är Stena Recycling, Ragn-Sells, Kuskatorpet och Elia Express.

Även kommunen är föremål för utredningen. Vid 15 tillfällen sedan år 1996 har skum använts för att släcka bränder på området. Det är oklart om skummet som använts har innehållit kemikalierna eller inte.

– Troligtvis handlar det om flera verksamheter som tillsammans bidragit till föroreningarna. För några år sedan var inte PFAS föremål för villkor och provtagning. De har tillkommit på senare tid, säger Tomas Sjöstedt.

Pågått i flera decennier

Läckan kan alltså ha pågått under flera decennier. Redan på 70-talet bedrevs bilfragmentering på området.

Filosofiskt sett bidrar vi alla till miljöföroreningarna i någon mån, avslutar Sjöstedt.

– Vi konsumerar ju produkter som innehåller de här ämnena, som exempelvis bilar, kylskåp och annat. När vi tröttnat på produkterna kan de inte bara läggas på hög utan de behöver återvinnas.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!