Covidsmitta finns nu på tre äldreboenden i Halmstad, där totalt sju äldre insjuknat. ”Det lutar åt att det är personal utan symtom som fört in smittan”, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Halmstads kommun.
Covidsmitta finns nu på tre äldreboenden i Halmstad, där totalt sju äldre insjuknat. ”Det lutar åt att det är personal utan symtom som fört in smittan”, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Halmstads kommun. Bild: Håkan Johansson och Jari Välitalo/Arkiv

Covidsjuka finns nu på tre äldreboenden i Halmstad

Att hålla coronasmittan borta från äldreboenden har högsta prioritet, eftersom äldre och sköra riskerar att drabbas hårt. Just nu finns covidsjuka på tre av Halmstads 14 äldreboenden.
– Det lutar åt att det är personal utan symtom som fört in smittan, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Halmstads kommun.

ANNONS
|

Hela våren och sommaren var Halmstads äldreboenden i stort sett förskonade från coronasmitta. I början av november konstaterades så smitta på två boenden. På det ena blev hela 17 äldre och elva i personalen covidsjuka och på det andra tre äldre.

Läs även: 31 covidfall på två äldreboenden: ”Det kom snabbt”

Samma ”explosion” märktes då även i övriga Halland. Från bara enstaka fall blev 45 äldre på olika boenden i länet covidsjuka under vecka 45. Antalet sjönk sedan under de kommande veckorna, men har ökat igen under innevarande vecka (vecka 50).

Diagrammet visar antal fall av covid-19 på äldreboenden i Halland (de mörka delarna av staplarna) och hos äldre med hemtjänst (de ljusare delarna). Just nu har totalt 50 så kallade brukare covid-19 i Halland, varav 34 bor på äldreboenden.
Diagrammet visar antal fall av covid-19 på äldreboenden i Halland (de mörka delarna av staplarna) och hos äldre med hemtjänst (de ljusare delarna). Just nu har totalt 50 så kallade brukare covid-19 i Halland, varav 34 bor på äldreboenden. Bild: Region Halland

I Halland är nu 34 äldre på boenden smittade, varav sju i Halmstad.

ANNONS

Enligt uppgift till HP är Frennarps äldreboende värst drabbat med fem sjuka, medan två andra boenden har en sjuk var. Hur det ser ut på personalsidan finns det ingen samlad bild av.

Avråder från besök vid smitta

Eva-Karin Stenberg berättar om rutinerna för att begränsa smittan när den väl kommit in. Att de som insjuknat uppmanas att hålla sig på sina rum, att man avdelar speciell personal som bara arbetar med dem och att det görs smittspårning bland övriga boende och personal.

– När vi fått in smitta informerar vi också anhöriga på berörda avdelningar och avråder dem från att komma på besök.

Att man i smittspårningsarbetet kommit fram till att smittan troligtvis kommer in via symptomfri personal, är förstås problematiskt. I Region Stockholm har man nu regelbundet börjat testa all personal på äldreboenden, men några sådana planer finns ännu inte i Halland.

Läs mer: Smittad vårdpersonal utan symptom skickas hem

– Allt kring provtagning sköts från regionen och vi har inte fått några sådana direktiv. Det handlar om mycket personal och kräver förstås en logistik för hur provtagning och analys ska gå till, säger Eva-Karin Stenberg.

Råd till anhöriga inför jul

Vilka råd som kommer att gå ut till anhöriga inför julfirandet är ännu inte klart. Tills vidare finns inga tankar på att ansöka om lokalt besöksförbud.

ANNONS

– Vi får se hur läget utvecklar sig och om det kommer att behövas några särskilda råd, säger Eva Karin Strandberg.

Läs mer: FHM: Besöksförbud på äldreboenden i 32 kommuner

Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Mellan 1 april och 1 oktober var det besöksförbud på alla äldreboende i landet, enligt ett beslut från regeringen.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, men nu som lokala förbud. Formellt är det Folkhälsomyndigheten som kan fatta beslut, i samråd med kommuner och regioner.

För nuvarande finns beslut om besöksförbud i 32 kommuner till och med den 12 december.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

ANNONS