Coronavirus hindrar inte Gatuteaterfestivalen

På grund av coronavirusets utbrott var det länge osäkert om det skulle bli någon gatuteaterfestival. Sedan några månader står det dock klart att det blir en festival även i år. Årets blir den 25:e i ordningen.

ANNONS
|

Ulf Andersson kommer även i år att arrangera Halmstads Internationella Gatuteaterfestival, som varit ett stående inslag i Halmstads stadsbild i snart ett kvarts sekel.

– Vi fick tillstånd att arrangera festivalen i januari, sedan kom coronaviruset. Då tog vi kontakt med polisen och fick modifiera planen för att få det att fungera, säger han.

Tillståndet i samhället har gjort att festivalarrangörerna tvingats vara flexibla. Enligt direktiv från regeringen tillåts inte större folksamlingar än 50 personer.

– Vi försöker vända det negativa genom att leka med det. Vi kommer att ha avgränsningar för att inte folk ska samlas utanför festivalområdet. För att se till detta efterlevs kommer vi att ha ”vakter” med vattenpistoler.

ANNONS

Festivalen kommer i år att arrangeras på fyra platser runtom i Halmstad. Dessa är Kapsylparken, Andersberg, Norre katts park och Hallands konstmuseum.

– I och med den rådande situationen i samhället har vi blivit hänvisade till öppna platser.

Själva konceptet beskriver Ulf som en icke-litterär teater. Med icke-litterär menas att det är en föreställning som inte bygger på språket.

– Det är en blandning av nycirkus och street performance med varietet, ungefär som Kiviks marknad. Jag brukar säga att vi inspireras av jazzen så till vida att vi gillar ’vilt improviserande utifrån fasta grunder’. I våra framträdanden inspireras vi också mycket av romsk och judisk kultur och den konst som uppstått från människor som varit på flykt.

Sig själv och sina medarbetare beskriver han som ”Halmstads glada anarkister”.

– Vi befinner oss i utkanten av vad som är normalt, men Halmstadsborna har accepterat det med tiden.

Ulfs intresse för cirkus föddes när han var i 10-12-årsåldern och första gången kom i kontakt med den. Idén till en gatufestival föddes när han bodde i Frankrike på 1990-talet.

– När jag kom tillbaka till Sverige arrangerade jag festivalen på prov några gånger och blev sedan erbjuden att göra det permanent.

Att arrangera festivalen beskriver han som att driva ett familjeföretag.

ANNONS

– Vi är människor som gillar den här världen. Tiden vi lägger ned är utspridd över hela året, avslutar han.

ANNONS