Lagman Pia Johansson ser många svårigheter i spåren av coronaviruset, bland annat risken om personalen blir sjuk. Men också faran om nämndemän inte kan medverka vid förhandlingar och att situationen leder till aty vittnen och aktörer i målen ska tillåtas använda video och telefoner i stället för att närvara på plats.
Lagman Pia Johansson ser många svårigheter i spåren av coronaviruset, bland annat risken om personalen blir sjuk. Men också faran om nämndemän inte kan medverka vid förhandlingar och att situationen leder till aty vittnen och aktörer i målen ska tillåtas använda video och telefoner i stället för att närvara på plats. Bild: Lina Salomonsson

Coronautbrottet pressar redan hårt ansträngd tingsrätt

Hälften av nämndemännen vid Halmstads tingsrätt är över 60 år. 37 procent är över 65 år. Samtidigt som ett par förhandlingar har ställts in på grund av coronaviruset rustar hela Domstolsverket för att trygga rättssäkerheten.

ANNONS

Redan utan följderna av coronaviruset står Halmstads tingsrätt inför en minst sagt bekymmersam vår. Långt fler förtursmål än vanligt är på gång och samtidigt är domarkåren redan decimerad.

Planeringen för att möta de ansträngningar som coronautbrottet skapar pågår för fullt och under torsdagen höll Domstolsverkets chefsgrupp en videokonferens för att uppdatera sig om läget.

Lagman Pia Johansson ingår i gruppen och konstaterar utan svårighet att läget kräver speciella insatser och beslut.

– Vi har till exempel gjort upp en speciell plan för hur vi ska klara av förhandlingarna och möta allmänhetens rätt att få vara med som åhörare. Vi begränsar antalet åhörare i varje sal, så att alla kan sitta med en och en halv meter eller två meter ifrån varandra. Vi garanterar också att media, som allmänhetens företrädare, har minst en plats vid varje förhandling, säger Pia Johansson.

ANNONS

Rättssäkerheten kräver en rad åtgärder för att domstolen ska kunna känna att varje mål får en säker prövning. Ett exempel är att man normalt har som princip att parterna närvarar vid häktningar.

Videolänk

Virusläget gör att Pia Johansson till exempel är beredd på att låta åklagare närvara via videolänk om det är nödvändigt. Vittnens närvaroplikt vid förhandlingar är en annan detalj som hon är beredd att göra avsteg ifrån. Men inte på så vis att man avstår från vittnesmålet, men att man godkänner coronasymptom som giltigt skäl att inte komma när man är kallad. Normalt sett riskerar den som inte kommer när man är kallad till en förhandling ett vite. Och för sjukdom krävs läkarintyg.

– Oro för att komma hit är inte ett tillräckligt skäl. Men om man ringer och säger att man har ont i halsen tänker inte jag kräva dem på läkarintyg. Vi kommer också att acceptera mer närvaro via video och telefon. Vi ser också till att stora delar av vår personal kan koppla upp sig och arbeta hemifrån. Jag har fattat beslut om att alla ska få fjärråtkomst och att alla ska ta med sig datorn hem varje dag, fortsätter Pia Johansson.

En domare

Tingsrätten ansträngande schema under de kommande månaderna beror bland annat på att ett större företagsmål som rör intrång i företagshemligheter. Där sitter tre domare med under alla förhandlingsdagarna.

ANNONS

Inom kort startar också ett brottmål som beräknas ta 15 förhandlingsdagar. det har sju tilltalade och normalt ska mål som beräknas ta så många rättegångsdagar ha två domare, för att de ska kunna täcka upp för varandra om någon av dem råkar bli sjuk.

Det här målet hålls med endast en domare.

– Det gäller utpressning och penningtvätt, bland annat. Vi har tyvärr så många förtursmål att vi inte kan avvara två domare till det målet.

Eget ansvar

Nämndemännens åldersstruktur är ett generellt orosmoln. På riksnivå är 30 procent av nämndemännen över 70 år gamla. Vid Halmstads tingsrätt har nämndemannakåren genomgått en betydande föryngring. Motsvarande siffra här är 24 procent.

På riksnivå är ytterligare 17 procent av nämndemännen i åldrarna mellan 65 och 70 år. I Halmstad är motsvarande siffra 13 procent. Situationen har fått domstolar att erbjuda äldre nämndemän att avanmäla sig från tjänstgöring, andra har till och med tagit beslut om att inte kalla äldre nämndemän till tjänstgöring under en period framöver.

– Jag var så nära att ta ett liknande beslut, men jag tänker att det här måste vara var och ens ansvar. Nämndemännen är folkvalda, då kan jag inte säga att någon på grund av ålder inte får lov att tjänstgöra. Det vore ett farligt beslut, säger Pia Johansson.

ANNONS
ANNONS