Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningschef Hans Ekberg berättar att man bland annat fått begränsat semestern för de anställda efter att man haft högre frånvaro än vanligt. Bild: Roger Larsson
Räddningschef Hans Ekberg berättar att man bland annat fått begränsat semestern för de anställda efter att man haft högre frånvaro än vanligt. Bild: Roger Larsson

Coronasjuka brandmän oroar räddningstjänsten

Med runt 15 procent frånvaro förra veckan har räddningstjänsten i Halmstad tvingats begränsa de anställdas semester för att inte få problem med bemanningen.
– Vi har ungefär 50 brandmän och verksamheten är ganska känslig, säger räddningschef Hans Ekberg.

Det var för ungefär en och en halv vecka sedan som räddningstjänsten i Halmstad hade 15 procent frånvaro, vilket tvingade fram ett så kallat grindbeslut enligt pandemiplanen man satt upp.

Det innebär bland annat att man begränsar ledigheten. De anställda beviljas inte semester förrän tolv timmar innan den ska verkställas.

– Det är viktigt att vi inte säljer ut vår övertalighet, säger räddningschef Hans Ekberg och fortsätter:

– Beslutet innebär också att mina underställda chefer kan vidta fler åtgärder. Det kan betyda att vi gör avsteg på vilken nivå och förmåga vi ska hålla. Vi tar höjd för att till exempel inte ha vattendykare med på alla pass eller att begränsa förebyggande verksamhet och övningar, säger räddningschef Hans Ekberg.

När frånvaron nådde 15 procent hade man också ett arbetslag med hela 40 procents frånvaro.

– Det har inte berott på att de själva är smittade, men man kanske lever i familj med misstänkt smitta eller så har någon i arbetslaget konstaterad smitta – då provtas alla och är hemma.

Det är den typen av situationer man nu vill ta höjd för genom det nya beslutet.

– Det gör att man blir lite nervös och vi vill ligga i framkant och vara klara med vilka åtgärder vi kan vidta, säger Ekberg och fortsätter:

– Om vi får ett helt arbetslag utslaget – då har vi bekymmer. Det är åtta personer som inte kommer till jobbet och vi är ganska känsliga. Vi är 50 brandmän ungefär och det gäller att hålla de friska.

I dagsläget har man inga smittade i personalstyrkan och man har inte behövt gå ner i styrka.

– Får vi en smitta som sprider sig snabbt blir det ett bekymmersamt läge, men i så fall kommer vi göra allt vi kan för att hålla styrkan i gång genom att beordra in ledig personal.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!