Politikerna i Halmstad är överens om att begränsa onsdagens budgetfullmäktige. Det blir ett kort möte utan budgetdebatt.
Politikerna i Halmstad är överens om att begränsa onsdagens budgetfullmäktige. Det blir ett kort möte utan budgetdebatt. Bild: HP/Arkiv

Coronarestriktioner tystar årets viktigaste debatt

Onsdagens budgetfullmäktige blir kort och utan politisk debatt. Politikerna i Halmstad är överens om att begränsa mötet efter regeringens hårda restriktioner.

ANNONS
|

Gruppledarna och fullmäktiges presidium har kommit överens om att begränsa onsdagens budgetfullmäktige som ska äga rum i Halmstad arena.

Mötet blir kort och bedöms ta maximalt två timmar eftersom det inte kommer bli någon budgetdebatt.

Fortsatt stor smittspridning

Häromveckan var beskedet att sammanträdet skulle äga rum precis som vanligt, det vill säga en heldag med gott om utrymme för politisk debatt.

”Det är jätteviktigt att det äger rum en debatt. De beslut som ska fattas är bland de viktigare för kommande period”, sa Andreas Bergman (M), kommunfullmäktiges ordförande (HP 9/11).

Sedan dess har den ökade smittspridningen i landet fortsatt. Och på måndagen gick regeringen från rekommendationer till uttryckliga förbud. Den 24 november förbjuds offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

ANNONS

Även om fullmäktige inte räknas som en allmän sammankomst, och restriktionerna börjar gälla först den 24 november, har politikerna i Halmstad kommit överens om att anpassa mötet.

– Alla vet att åtgärderna behövs sättas in nu om vi ska få ner smittspridningen i landet. Min uppfattning att det är viktigt hur man uppträder som folkvald och att även vi anpassar oss. Då känns det olustigt om vi skulle träffas så många under nästan ett halvt dygn, säger Andreas Bergman.

”Inte lika tydligt för allmänheten”

Varje parti kommer få maximalt 10 minuter att presentera sitt budgetförslag. Inga repliker tillåts. Efter presentationerna går fullmäktige direkt till beslut.

För övriga ärenden får yrkanden framföras, men ingen debatt.

Finns det en risk att den demokratiska processen tar stryk av att man inte har någon budgetdebatt?

– Det är givetvis viktigt att debattera. Men partierna har jobbat med budgeten under lång tid och den har behandlats i kommunstyrelsen. Det är inte så att det handlar om ett ärende som ingen tagit ställning till, säger Andreas Bergman och tillägger:

– Däremot blir det kanske inte lika tydligt för allmänheten. Hade det varit en debatt så hade politiska skiljelinjer mellan partierna kommit fram mer. Men vi har haft många bra debatter det här året, och får ta igen det 2021.

ANNONS

LÄS MER: Budgetfullmäktige ska äga rum i Halmstad arena

LÄS MER: MP vill satsa på kultur, skola och omställning

LÄS MER: Välfärd, förkortad arbetstid och höjd skatt i V-budget

LÄS MER: S satsar på skola, arbete och välfärd i sin budget

LÄS MER: Alliansen vill sänka skatten och satsa på välfärd

LÄS MER: SD vill sätta tak på city och utreda tunnel under Nissan

ANNONS