– Min första tanke var att forska på symtomen, eftersom de är så märkliga och speciella, men ganska snabbt bestämde vi oss för att fokusera på immunitet efter sjukdomen. Det är ju den stora frågan för oss just nu, säger Johan Undén, docent och överläkare vid operations- och intensivvårdskliniken i Halmstad.
Själv har han varit frisk i en dryg månad och ägnat fritiden åt att sy ihop det forskningsprojekt, som nu fått klartecken från Etikprövningsmyndigheten vid Lunds universitet.
– Det har gått väldigt fort, men det finns så många utmaningar med det här viruset så det behövs fler studier. En av svårigheterna är att vi fortfarande befinner oss mitt i pandemin och det är svårt att hitta tid att arbeta med forskning, säger Johan Undén.
200 hallänningar deltar
Studien kommer att involvera minst 200 av de hallänningar som får eller redan fått bekräftat att de har covid-19. Deltagarna ska under två års tid regelbundet svara på enkätfrågor och följas upp med antikroppstester.
– Ett stort problem i dag är hur man tolkar förekomsten av antikroppar hos en patient. Vi vill bland annat undersöka om man alltid får antikroppar efter genomgången covid-19 och om det finns en koppling mellan hur sjuk man varit och hur mycket antikroppar man har. En annan fråga är om man är immun, i så fall hur länge immuniteten varar och hur sjuk man blir om man insjuknar igen, berättar Emma Löfström, läkare på mikrobiologiavdelningen på sjukhuset i Halmstad, där coronaproverna analyseras.
Samarbete med Högskolan
Det är hon som kommer att genomföra studien och så småningom doktorera på den. I forskningsgruppen ingår även bland andra läkaren och doktoranden Fredrik Wickbom, verksamhetschefen Arne Kötz, smittskyddsläkaren Maria Löfgren och epidemiologen Stefan Lönn.
– Vi har också ett samarbete med professor Jens Nygren på Högskolan i Halmstad som kommer att studera hur livskvaliteten påverkas under och efter att man drabbats av covid-19, berättar Johan Undén.
Flera andra regioner har redan visat intresse för studien och för att delta med egna patienter.
– Det byggs nu upp ett nätverk för forskning kring covid-19 och vi försöker samordna olika studier, förklarar Johan Undén.
Hoppas på livslång immunitet
Alla inblandade är överens om att det nu är viktigt att snabbt få förståelse för covid-19 och följderna av sjukdomen.
– Det pågår massor av studier kring coronaviruset i hela världen. Störst fokus ligger på att ta fram vaccin och behandlingsmetoder, men frågan om immunitet är minst lika viktig.
Vad är det då för resultat man hoppas kunna presentera?
– Drömscenariot vore att konstatera att man får livslång immunitet, men det är inte så sannolikt. Att man bara blir lindrigt sjuk vid en upprepad covid-infektion hade också varit bra. Det viktiga är att vi arbetar med bra och säkra data. En del internationella studier som presenterats har inte hunnit granskas som brukligt och det har redan blivit en del fel. Det cirkulerar också många teorier och påståenden på sociala medier som inte är faktabaserade, konstaterar Johan Undén.
– Efter hand som vi får tillförlitliga resultat så kommer vi att kommunicera dem, säger Emma Löfström.
Startar utan pengar
Även Halmstadföretaget Entergate är involverat i studien genom att bistå med programvara för att kunna sammanställa och analysera den stora mängden data.
– Det är en stor fördel att det är ett lokalt företag, som dessutom är väldigt engagerade och villiga att anpassa programmet efter forskningen, istället för tvärt om, säger Johan Undén.
Dock kvarstår en viktig fråga – hur studien ska finansieras:
– Vi söker anslag för fullt, men kommer inte att få besked förrän i slutet av året. Men det här kan inte vänta så vi startar ändå, säger Johan Undén.
Läs även: Läkare coronasmittad: ”Så här sjuk har jag nog aldrig varit”