Sulejman Ovcina är verksamhetsutvecklare och chef för krisledningsstaben på bygg- och miljöförvaltningen. Sofia Höglind är miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Sulejman Ovcina är verksamhetsutvecklare och chef för krisledningsstaben på bygg- och miljöförvaltningen. Sofia Höglind är miljö- och hälsoskyddsinspektör. Bild: Julia Paulsson

Coronabrister på krogar – men ingen hotas av stängning

På två matställen i Halmstad har det upptäckts brister i coronasäkerheten men det har åtgärdats och ingen har behövt stänga. Ett halvår in i pandemin har det tagits fram en plan för kommunens kontroller av serveringsverksamheter.

ANNONS
LocationHalmstad||

Sedan april har kommunens inspektörer besökt restauranger, barer och kaféer runt om i Halmstad. Uppdraget har varit att kontrollera att de håller sig till riktlinjerna för att se till att kunderna kan få ett coronasäkert besök.

Sedan den 1 juli har kommunerna fått utökade befogenheter enligt en tillfällig lag och kan numera besluta att tillfälligt stänga en serveringsverksamhet om den har brister som inte åtgärdas. När den nya lagen trädde i kraft påbörjades arbetet med att ta fram en planering för hur kontrollerna i Halmstad ska gå till.

LÄS MER:Nu kan kommunen stänga icke coronasäkra krogar

– Vi planerar för tillsyn hela sommaren, sen hur mycket och när det blir beror alltid på. Är det en solig och fin dag åker vi inte till Hallarna exempelvis, då åker vi till verksamheterna vid stränderna. Vi anpassar det hela tiden, säger Sofia Höglind som är miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS

Tillsynen av verksamheter anpassas efter när man tror att det kan vara mycket gäster. Det innebär att det inte bara är kontroller under lunchrusningen eller vid middagstid på kvällen utan även på småtimmarna när det kan vara fullt på barerna. Alla verksamheter i hela kommunen har inte kontrollerats utan man prioriterar utefter var man tror det finns störst behov av tillsyn, förklarar Sulejman Ovcina som är verksamhetsutvecklare och chef för krisledningsstaben på bygg- och miljöförvaltningen.

– Vi utgår från där det är störst risk för trängsel. Det kan vara restauranger med serveringstillstånd, tidigare erfarenheter vid arbetet med den så kallade restaurangföreskriften, populära turistmål eller klagomål, säger han.

Alla restauranger, barer och kaféer har inte fått besök av kommunens inspektörer utan man prioriterar utefter var man tror det finns störst risk för trängsel.
Alla restauranger, barer och kaféer har inte fått besök av kommunens inspektörer utan man prioriterar utefter var man tror det finns störst risk för trängsel. Bild: Julia Paulsson

Brister har upptäckts på Halmstadskrogarna

Klagomålen som kommunen tar emot från Halmstadbor handlar ofta om trängsel, men för det mesta har inspektörerna inte funnit några brister.

– På exempelvis Lilla torg kan det på långt håll se ut som det är jättemycket folk på serveringarna. Men när vi väl kom dit och kontrollerade såg vi att det var gott om plats för dem som var där, berättar Sulejman Ovcina.

– Det är ofta en ögonblicksbild som folk skickar in till oss, fyller Sofia Höglind i.

Under tiden som den nya lagen gällt har brister upptäckts på två verksamheter. Då handlade det om att det varit för trångt mellan borden och att det saknades möjlighet för kunderna att tvätta händerna. Men bristerna åtgärdades och ingen har behövt stänga.

ANNONS

Inspektörerna ska kontrollera att verksamheterna ger kunderna rätt förutsättningar för ett säkert besök. Det innebär att fyra saker kontrolleras men man gör en samlad bedömning vid varje tillsyn.

  • Att det finns avstånd mellan olika sällskaps bord.
  • Att de ger information om vad som gäller och att det finns skyltat.
  • Att kunderna har möjlighet att tvätta händerna eller ha tillgång till handsprit.
  • Att det är bordsservering.
  • I samband med tillsynen informerar inspektörerna om hur man minskar smittspridning och vilka hygienrutiner som gäller.
ANNONS