Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetsplatser som hade tänkt ta emot åttondeklassare som praktikanter har lämnat återbud på grund av situationen med coronaviruset. Bild: HP-arkiv

Corona ställer in åttondeklassarnas prao

Från och med måndagen den 23 mars sker förändringar för grundskolorna i Halmstads kommun till följd av spridningen av coronaviruset. Åttondeklassarnas prao och de yngre barnens simundervisning ställs in.

Prao, praktisk arbetslivsorientering, är sedan 2018 obligatorisk i grundskolan enligt skollagen och i Halmstad har man valt att det ska ske under årskurs åtta. I år ska ungefär 1250 åttondeklassare ut på praktik utspritt på olika veckor.

Hittills under vårterminen har fyra grupper på cirka 100 elever hunnit påbörja och avsluta sin praovecka. Resterande ungefär 1000 åttondeklassare i kommunen blir utan prao denna terminen. Anledningen är att flera företag som hade tackat ja till att ha praoelever har lämnat återbud.

– Fler och fler har hört av sig och berättat att de inte har möjlighet att hantera prao just nu. Vi har också en del kommunala verksamheter som skulle tagit emot praoelever men som nu inte har möjlighet för att man har problem med bemanningen, förklarar Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Prao är inställt tills vidare även om vissa elever fortfarande hade en praoplats som var beredda att ta emot en tonåring under våren.

– Vi gör bedömningen att det hade blivit för olikvärdigt om vissa hade fått praoa under kommande veckor medan andras prao hade blivit inställd. Därför organiserar vi hellre om till hösten eller när det blir möjligt att genomföra prao för alla.

Utöver inställd prao så blir de yngre eleverna i grundskolan utan simundervisning med ett undantag för enskilda individer och grupper. Eftersom simundervisning är tidskrävande för personalen väljer man att ställa in den tills vidare nu när ovanligt mycket personal är frånvarande efter de nya riktlinjerna om att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom. Kommunens öppna förskolor på Andersberg och Vallås håller också stängt av samma anledning.

– Just nu gör vi bedömningen att vi behöver använda den personal vi har på annat sätt, säger Pauline Broholm Lidnberg.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här