Coop har stängt majoriteten av sina butiker i landet efter en it-attack mot en underleverantör.
Coop har stängt majoriteten av sina butiker i landet efter en it-attack mot en underleverantör. Bild: Jan Stohr

Coop stänger sina butiker efter it-angrepp mot underleverantör

UPPDATERAD
Programvara för att läsa av kassor på distans har drabbats av en it-attack. Därför väljer Coop att stänga sina butiker i landet. Misstankarna riktas mot hackergrupper och angreppet befaras ha drabbats upp emot tusentals företag i flera länder.

ANNONS
|

Attacken riktar sig emot det företag som tillhandahåller programvara till Coops kassatjänster. Den inträffade redan vid 19-tiden på fredagskvällen, men eftersom problemen ännu inte kunnat lösas tvingas Coopbutiker över hela landet, inklusive Coops butiker i Halmstad, att hålla stängt till dess att man kommit till rätta med dataintrånget.

”Stor incident”

”Vi ser det här som en stor incident hos oss med mycket allvarlig påverkan. Vi har stora problem med att hålla butikerna öppna och kan inte ta hand om kunderna. Den praktiska konsekvensen är att vi rekommenderar att butikerna är stängda idag”, säger Therese Knapp, presstalesperson för Coop till Sveriges Radios Ekot.

ANNONS

Majoriteten av Coops närmare 800 butiker i Sverige väljer att hålla stängt. Undantag är bland andra Coop i varberg som kunnat öppna. I Halmstad undersöker man i butiken i Hallarna om det går att handla med Coops egen mobilapp och sedan genomföra betalningen med betaltjänsten Swish.

Personal berättar

Och när andra butiker håller stängt och meddelar kunderna med plakat som informerar om it-attacken valde Coop i Hallarna att ha personal på plats vid ingångarna som förklarade vad det är som hänt.

Under lördagen och söndagen hölls personalen i butiken sysselsatt med att ta emot och packa upp varor, men ganska snart innebär normal takt på varuleveranser också ett problem när färskvaror förblir osålda och snabbt blir för gamla.

Enligt internationella medier ligger en hackergrupp baserad i Ryssland bakom attacken. Syftet misstänks vara att förmå bolaget att betala lösensummor för att it-angreppet ska hejdas.

Vita huset

I vanliga fall är steget från Gamletull, Hallarna och andra platser i Halmstad till Vita huset i USA relativt långt. Men i det här fallet har det, enligt Sveriges radios Ekot, internationella it-angreppet fått president Joe Biden att begära att landets underrättelsetjänst ska utreda vem eller vilka det är som ligger bakom den globala it-attacken.

ANNONS