”Clownkonto” skrämmer skolbarn

Rektorer på Gullbrandstorpsskolan har polisanmält ett ”clownkonto” på Instagram som skrämmer eleverna.

ANNONS
|

På tisdagseftermiddagen fick föräldrar med barn på Gullbrandstorpsskolan hem ett kortfattat mejl från rektorerna:

”Med anledning av senaste tidens händelser kring clownkontot på Instagram, har skolan beslutat att polisanmäla händelsen. All personal är underrättad och samtalar med eleverna utifrån ålder.”

Den korta texten följdes av en länk till BRIS och artikeln ”Lämna inte barn ensamma med otäcka nyheter”.

Artikeln handlar om att nästan alla barn känner till nyheten om clownerna efter den uppmärksamhet som har varit kring personer utklädda till clowner som skrämmer och skadar andra människor och det är viktigt att tala med barnen om det som händer.

Läs även: Clownhets tros vara på väg bort

ANNONS

Snart efter det första mejlet kom ett förtydligande där man skriver att barn har varit oroliga över ett hotfullt Instagramkonto med en clown som avsändare. Den skrämmande clownen har hotat med att komma till orten.

Rektorerna på Gullbrandstorpsskolan säger sig ha pratat med barnen om att rykten lätt sprids och att man inte ska skrämma upp varandra. De uppmuntrar vårdnadshavare att prata med barnen på samma tema.

Pia Bagge, skolområdeschef för skolområde norr, har själv inte sett Instagramkontot men berättar att personal fick kännedom om det kring lunchtid på tisdagen och tog sedan kontakt med polisen.

– Polisen uppmanade personalen att göra en polisanmälan och det gjorde man också, säger Pia Bagge till HP.

Det var också då man bestämde sig för att meddela föräldrarna om Instagramkontot.

– Barn blir rädda, det är inte så märkligt. Jag var i kontakt med rektorerna när de hade bestämt sig för att skriva till föräldrarna. Vi har även tagit hand om det på skolan genom att prata med eleverna, säger Pia Bagge.

Martin Inglund, polisens utredningschef i Halmstad, bekräftar att man har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp.

– Det råder clownhysteri nu så reaktionerna är helt normala men det finns ingen förhöjd säkerhetsrisk eller så, säger Martin Inglund.

ANNONS

– Vi tror att vi har rätt bra koll på vad det här är för någonting men eftersom det pågår en förundersökning vill jag gärna vara lite förtegen, fortsätter han.

Polisen har nu vänt sig till Instagram för att, om möjligt, se vem det är som ligger bakom ”clownkontot”.

ANNONS