Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Claes-Göran Klittby vann strid om inglasning mot kommunen

Det krävdes ett par års kamp – men nu har Claes-Göran Klittby fått rätt mot kommunen. Hans balkong får glasas in enligt beslut i länsstyrelsen. Det innebär tredje bakslaget för kommunen när det gäller inglasningar på Nissastrand.

Vägen mot en inglasad balkong har varit allt annat än lätt för Claes-Göran Klittby. I juni 2018 ansökte han om bygglov. Det skulle ta kommunen nästan sju månader att leverera ett avslag på hans ansökan.

LÄS MER: Plötsligt stopp för inglasning av balkonger upprör

Den långsamma hanteringen fick senare kritik av JO, Justitieombudsmannen.

LÄS MER: Långsam hantering av bygglov får JO-kritik

Klittby valde att överklaga till länsstyrelsen. I sin hand hade han då fem bygglov för inglasningar som kommunen sagt ja till. Alla gällde lägenheter i samma fastighet som han själv bor i.

Han kan dessutom med egna ögon se – från sin balkong – att det är betydligt fler än dessa fem som har glasat in sina uterum.

Bakläxa i två tidigare ärende

Halmstads kommun har i år fått bakläxa i två liknande bygglovsärenden i området. Det ena rörde en privatperson som tillsammans med sin bostadsrättsförening överklagade till länsstyrelsen och fick rätt. Det andra gäller Riksbyggens fastighet. Bolaget drev sitt ärende hela vägen upp till Mark- och miljööverdomstolen där det slutligen blev seger.

Nu, ett och ett halvt år efter överklagandet till länsstyrelsen, får även Claes-Göran Klittby rätt.

– Det är såklart otroligt skönt. När jag först inledde processen mot kommunen var jag förbannad men trodde nog att det skulle bli avslag. Men när de två andra ärendena avgjordes nyligen så började jag tänka att får jag inte också rätt nu så förstår jag inte varför, säger han.

Otydliga bestämmelser

Länsstyrelsen hänvisar i sitt beslut till Mark- och miljööverdomstolens dom som kom i början av september. I den slår domstolen fast att bestämmelserna för området är för otydliga och därmed problematiska ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Myndigheten påpekar också att kommunen har godkänt bygglov för inglasning på samma fastighet i minst fem fall. Dispenser från gällande bestämmelser har alltså getts systematiskt och avvikelsen som ett bygglov för inglasning i Klittbys fall innebär får anses vara liten, menar länsstyrelsen.

Länsstyrelsen slår slutligen fast att detaljplanen inte utgör något hinder för att ge Klittby bygglov. Därmed upphävs det överklagade beslutet och ärendet skickas tillbaka till byggnadsnämnden för ny handläggning.

– Jag är glad. Nu får jag se om kommunen överklagar, men om inte så ska jag hämta in en ny offert för inglasning, säger Claes-Göran Klittby.

Fler artiklar i ämnet:

LÄS MER: S-kritik mot detaljplan "Onödigt krånglig"

LÄS MER: Boende på Nissastrand får glasa in sitt uterum

LÄS MER: Högsta instans ger grönt ljus för att glasa in balkonger

LÄS MER: Besluten att bevilja bygglov var felaktiga

LÄS MER: I Halmstad kan drömmen om en inglasad balkong gå i kras

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!