Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Leandersson, i dag samhällsbyggnadschef i Simrishamns kommun, blir chef över den nya förvaltning som bildas när teknik och fritid slås ihop med fastighet.
Marie Leandersson, i dag samhällsbyggnadschef i Simrishamns kommun, blir chef över den nya förvaltning som bildas när teknik och fritid slås ihop med fastighet.

Chef från Simrishamn ska leda Halmstads nya förvaltning

De båda nuvarande cheferna valdes bort till förmån för en extern sökande. Det blir 62-åriga Marie Leandersson från Simrishamn som ska leda arbetet när teknik- och fritidsförvaltningen slås ihop med fastighetskontoret. Hennes lön landar på 81 500 kronor i månaden. SD är kritiskt till valet.

Som HP berättat fanns det 50 sökande till tjänsten som chef över den nya förvaltningen. Två av dem var de nuvarande cheferna Anders Thorén, 51, och Bo Lindmark, 61.

LÄS MER: 50 personer vill bli chef för den nya förvaltningen

Men valet föll på en extern kandidat. 62-åriga Marie Leandersson från Simrishamn får jobbet efter beslut i kommunstyrelsen. Marie Leandersson kommer närmast från Simrishamns kommun där hon de senaste tre åren har varit samhällsbyggnadschef. Hon har innan dess jobbat som samhällsbyggnadschef i Nybro kommun och har även ett förflutet som miljöinspektör.

Nu lämnar hon Simrishamn för att bo och jobba i Halmstad.

– Det känns jättespännande att få ta sig an den här uppgiften. Jag söker utmaningar och det här är ett område som jag väl upplever att jag kan ganska bra och jag har också jobbat med den här typen av sammanslagningar tidigare. Sedan blir det en större skala än vad jag är vad vid, med tanke på Halmstads kommuns storlek, och det känns inspirerande, säger Marie Leandersson.

Börjar i januari

Den nya förvaltningen bildas den 1 december. Marie Leandersson börjar sin anställning den 11 januari nästa år med en lön på 81 500 kronor i månaden.

Varför föll valet på Marie Leandersson?

– Hon har de kompetenser vi var ute efter. Hon har stort engagemang, lång erfarenhet, stor kunskap om samhällsbyggnads- och lokalprocessen och har både arbetat med flera nämnder samt genomfört förvaltningssammanslagningar förut, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i personal- och ledningsutskottet.

Fram till sammanslagningen fortsätter nuvarande förvaltningschefer sina uppdrag. Därefter kommer chefen på fastighetskontoret, Bo Lindmark, att bli projektchef i nya förvaltningen medan Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen, ska arbeta med ”kommunövergripande uppdrag”.

Vad innebär detta?

– Anders Thorén kommer att få ett koncernuppdrag. Vi håller på att diskutera innehållet i tjänsten, men det handlar om uppdrag inom koncernen, säger Ella Kardemark.

SD reserverade sig

Sex av de sju partier som finns representerade i kommunstyrelsen var positiva till valet av kandidat. Men SD är kritiskt och valde att reservera sig.

– Vi tycker att det är fel beslut av flera anledningar. Här ska man slå ihop två förvaltningar och börja i en ny fas, och då väljer man en äldre person som kanske inte kommer att jobba i så många år till och som dessutom kommer från en betydligt mindre kommun. Och detta gör man när man redan har två erfarna chefer i sin egna organisation, förklarar Fabio Ishaq.

Han är kritisk mot att jobbet inte gick till någon av de två nuvarande cheferna.

– Dessa personer har inte begått några fel. Vi har redan lagt hur många miljoner som helst på att köpa ut personal och risken är nu att detta kommer att kosta kommunen ytterligare pengar.

LÄS MER: Allt fler miljoner läggs på att köpa ut personal

Hade varit diskriminering

Ella Kardemark tillbakavisar kritiken.

– Det hade varit åldersdiskriminering att inte anställa den person som en enig förhandlingsdelegation och samtliga fackliga företrädare bedömer mest kvalificerad för jobbet. Jag ser verkligen fram emot att välkomna Marie till kommunkoncernen och tror att vi kommer ha stor glädje av hennes långa och breda erfarenhet i flera år framåt.

Hon anser inte att rekryteringen ska tolkas som att nuvarande cheferna har valts bort.

– Ingen chef har valts bort, utan vi har rekryterat en ny chef till en helt ny förvaltning. Det handlar om att hitta den bästa kandidaten till ett helt nytt uppdrag. Den nya förvaltningen har ett större och mer komplext uppdrag än de nuvarande. Marie har bred erfarenhet inom samhällsbyggnad, vilket bland annat är den process vi vill förbättra inom Halmstads kommun, säger hon.

Marie Leandersson väljer att inte kommentera kritiken från SD.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!