Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den förre assistansdirektörens skuld till staten gäller fortfarande, Skatteverket fick klartecken av Kammarrätten i Stockholm att förlänga preskriptionstiden till utgången av 2025
Den förre assistansdirektörens skuld till staten gäller fortfarande, Skatteverket fick klartecken av Kammarrätten i Stockholm att förlänga preskriptionstiden till utgången av 2025

Charkasdirektören slipper inte undan skattekravet – lämnade landet igen

Direktören för Charkas assistans AB får inte sina kronofogdeskulder upphävda. Skatteverket fick rätt att förlänga preskriptionstiden med fem år.

Den nu 53-årige mannen försattes i personlig konkurs i februari 2014. Staten krävde då honom på 35 miljoner kronor, med en rad märkliga transaktioner mellan hans personliga konto och assistansbolagets kassa som grund.

Han bestred kravet, men nekades samtidigt anstånd eftersom han inte ville ställa någon ekonomisk garanti för skulden.

Drygt ett år senare lämnade han landet och ströks ur folkbokföringsregistret eftersom han betraktades som utvandrad till okänt land. Då hade statens krav ökat till över 41 miljoner kronor.

Återvände till Halmstad

I december 2019 folkbokfördes den tidigare assistansdirektören i Halmstad igen. På samma adress som tidigare. Men kort därefter ändrades hans adress till Landskrona.

När det gick upp för Skatteverket att han var tillbaka i landet beslutade man sig för att bevaka delar av skulden, posterna 15 och 16 i Skatteverkets förteckning, som summeras till drygt 970 000 kronor. Skulderna skulle preskriberas vid årsskiftet 2020/2021.

Läs mer: Assistansdirektör försattes i personlig konkurs

Överklagade beslutet

Men efter en ansökan hos Förvaltningsrätten beslutades att preskriptionen skulle flyttas fram fem år, till utgången av 2025. Ett av argumenten för en förlängning var att assistansdirektörens vistats stadigvarande utomlands under i stort sett hela indrivningsperioden och inte gått att nå.

Han överklagade beslutet och anförde bland annat att han varit tillbaka i Sverige sedan 2019 och att han inte hört något från Skatteverket. Men Kammarrätten i Stockholm ändrade inget, Förvaltningsrättens beslut står fast. Preskriptionstiden ändras till utgången av 2025.

Med den motgången i bagaget beslutade 53-åringen sig för att ännu en gång lämna landet. Han betraktas återigen som utvandrad i folkbokföringsregistret.

Inte offentliga uppgifter

Uppgifter på en enskild persons skattekonto är inte offentliga. Det är är därför inte möjligt att här rapportera hur stor del av det ursprungliga kravet på drygt 41 miljoner kronor som betalats eller preskriberats sedan den uppgiften var aktuell.

Den 53-årige mannen är svensk medborgare och kan när som helst, när han så önskar, återvända till landet. Folkbokföringslagen anger att den som har för avsikt att stanna i landet ett år eller mer ska folkbokföra sig i Sverige.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!