Champagneduschar och glädjevrål – se bilderna från onsdagens student

Champagneduscharna var ett återkommande inslag när glädjerusiga studenter sprang ut i Halmstad under onsdagen. Men även de mer problematiska pulverduscharna blir vanligare.
– Personer med allergi kan få besvär av röken, säger Rikard Sjödahl, gymnasiechef på Kattegattgymnasiet.

ANNONS
|

Både på Sannarps- och Kattegattgymnasiet såg man under onsdagen anhöriga som duschade nyblivna studenter med pulversläckare efter utspringet. Något som skolorna ser som ett stort problem.

– Det började förra året vid något tillfälle men nu har det gått alldeles för långt. Röken flyger in över alla andra och de som har allergiska besvär klarar inte det, säger Rikard Sjödahl.

Rikard Sjödahl hade sett pulversläckarna innan utspringet och gjorde tydligt för publiken att de var förbjudna och att polisen är kontaktad i ärendet. Men minuter senare flög ändå fyrverkerierna i luften samtidigt som en student dränktes i röken.

– Man får ju inte smälla fyrverkerier heller, såklart. Du ser själv hur oroliga anhöriga blir – normalt sett brukar de vara kvar och det förstör för de som vill ha en trevlig högtid. Det blir inte roligt, säger Sjödahl efter att publiken på plats skingrat sig något för röken.

ANNONS

LÄS MER:Starka känslor när årets första studenter sprang ut

Pulverduschade studenten: ”Visste att det skulle hända”

Valton Celeti, studenten från ekonomiprogrammet som fick pulverduschen av sina vänner, tog dock det hela med ro.

Hur mår du nu?

– Det är bra – vad ska man göra. Det var roligt, men jag såg ingenting när de sprejade, skrattar han.

Efter firandet är han helt dränkt av pulver, skumpa plus några påsar vetemjöl som tömts över honom.

Hur ska det gå med kostymen och det fortsatta firandet?

– Äh, skitsamma. Det blir en runda med bilen och sedan hem. Jag visste att det här skulle hända och har en till kostym hemma, säger Valton Celeti.

Sturegymnasiet och Kristinehed inledde sitt firande: ”Inga tårar kvar”

Under onsdagen inledde också Sturegymnasiet sina utspring där glädje blandades med vemod.

– Vi har suttit och storbölat där inne nu, jag har inte några tårar kvar känns det som. Det är mycket känslor och mycket glädje – man har inte kunnat förbereda sig mentalt när vi haft ett så annorlunda år, säger Gustaf Sattler från musikprogrammet.

Gustaf också har den närmsta framtiden klar för sig:

– Jag kommer landa på ICA Maxi några år. Sedan har jag planer på att resa runt världen och uppleva nya kulturer. Det har alltid varit en stor dröm, säger han.

Musiken då?

– Jag kommer ju alltid på något sätt hålla på med musiken också, men på vilken nivå är ganska öppet.

ANNONS

Liza Hyseni, som sprang ut på Sannarpgsymnasiet, hade även hon målsättningen klar för sig.

– Det känns skitbra att vara klar med skolan, nu ska jag chilla tills högskolan börjar. Jag ska plugga till personalvetare, säger hon.

Du är inte trött på skolan nu?

– Jo, men jag tänker att när jag är klar med högskolan är jag klar med allt och behöver inte tänka på skolan mer, skrattar Liza Hyseni.

Kristinehedsgymnasiet hade också sina första utspring under onsdagen. Där har My Andersson Ivansson liknande planer på fortsatt plugg.

– Jag är ju utbildad lastbilschaufför nu, men jag har ändrat mig lite och ska faktiskt börja läkarprogrammet till hösten, säger hon.

Det känns som ett stort hopp?

– Ja, det är ju det. Det är synd att man inte kan köra sjuka personer med lastbilar, skrattar hon.

Se även bilder och filmklipp från tisdagens student här:

ANNONS