Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carin Örthagen har kämpat över ett år för att få tillbaka sitt körkort.  Bild: Lina Salomonsson
Carin Örthagen har kämpat över ett år för att få tillbaka sitt körkort. Bild: Lina Salomonsson

Carin blev av med sitt körkort – anmäler Transportstyrelsen

2017 blev Carin Örthagen av med sitt körkort efter att inte ha klarat Transportstyrelsens syntest. Sedan dess har hon genomgått en ögonoperation, fått klartecken från fem optiker och en överögonläkare att hennes syn inte ska påverka hennes körförmåga. Trots det får hon inte sitt körkort tillbaka av Transportstyrelsen. Nu har hon anmält dem till JO.

Carin Örthagen kommer direkt från jobbet på Halmstad arena där hon genomför covidtest för Region Hallands räkning och tar plats i HP:s bil för transport till huset i Getinge.

– Jag är där varannan dag ungefär och har snälla grannar som hjälper till att vattna blommorna, säger hon.

Annars bor hon för tillfället i sin mammas tvåa tillsammans med sin hund. Huset i Getinge där hon bott i 13 år har hon tvingats sälja för att det blev för krångligt att ta sig till jobbet i Halmstad. Istället kommer hon snart att flytta in i en lägenhet på Vallås. Carin har typ-1 diabetes som gör att hennes syn försämras och fick därför sitt körkort indraget 2017, något som tog mycket hårt på bilfantasten Carin Örthagen.

Carin Örthagen har ett stort intresse för gamla veteranbilar, framförallt av märket Citroën som hon har intatuerat på armen. Att åka ut på träffar med B11-klubben är något hon verkligen saknar. Bild: Lina Salomonsson
Carin Örthagen har ett stort intresse för gamla veteranbilar, framförallt av märket Citroën som hon har intatuerat på armen. Att åka ut på träffar med B11-klubben är något hon verkligen saknar. Bild: Lina Salomonsson

– I början tänkte jag att jag får gå till en psykolog för det här knäcker mig men det gick över. Eller det gick inte över men jag brydde mig inte om att gå till en psykolog iallafall, berättar hon.

”Har gett mig kanonsyn”

Fram till våren 2020 fick hon skjuts av sin man till jobbet. När han dog i april 2020 blev det mer akut att försöka få tillbaka körkortet om hon ville kunna bo kvar i huset. Hon hade dessförinnan även genomgått en ögonoperation och fått intyg från en överögonläkare att hon såg tillräckligt bra för att köra bil.

– Den har gett mig kanonsyn, säger hon.

Carin tog då kontakt med Transportstyrelsen för att få tillbaka körkortet och till en början var de väldigt positiva.

– Jag skulle inte behöva köra upp igen eller göra teorin på nytt. Men sedan blev det fullständigt nobben där. Jag fick skrivelser från dem men de var aldrig personligt undertecknade så att jag kunde ringa och diskutera med någon, säger hon.

”Dysfunktionellt system”

Syntesterna som Transportstyrelsen använder sig av har kritiserats av forskare och experter som menar att resultatet i dessa inte säger något om personens körförmåga. I en intervju med SVT Halland beskriver Jan Andersson, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, systemet som dysfunktionellt och menar att det enda bra mått som finns är en individuell bedömning av körförmågan. Den möjligheten finns inte idag. Dels har man tagit bort möjligheten att genomföra ett simulatortest och dels sätter lagen stopp för körtest i trafiken om du inte har körkort eller körkortstillstånd.

Istället förlitar sig Transportstyrelsen på syntesterna. I testerna fixeras huvudet och personen som genomför testet ska reagera på när det sker en ljusförändring, först med båda ögonen och sedan på ett öga i taget. Detta görs för att se om det finns några synfältsdefekter. Carin klarade testet med två ögon men hade två fel när man testade ett öga i taget.

Intyg från optiker och överögonläkare

– Ögat rör sig 60 gånger i sekunder och har man då två ögon med bara små synfältsdefekter så går det att kompensera för det man missar i testet. Det finns ju de med ett öga som har körkort, säger hon.

Trots läkarintyg och intyg från fem optiker fick Carin inte tillbaka sitt körkort. Hon beslutade sig då för att anmäla Transportstyrelsen till förvaltningsrätten, där hon fick avslag. Även överklagan till Kammarrätten fick avslag och hon beslutade sig därför för att anmäla Transportstyrelsen till JO. Där ligger ärendet idag och JO ska inom två månader besluta sig för om de ska ta upp ärendet.

– Det finns ett ärende i Jönköping där en man som fick sämre resultat än mig på testet fick tillbaka körkortet med liknande bevisning. Det borde vara prejudicerande. Jag kommer inte att ge upp, jag vet ju att jag har rätt.

”Har blivit fråntagen något som är ganska självklart”

Under det dryga året som Carin har kämpat för att få tillbaka sitt körkort har hennes liv kretsat kring just det.

– Jag har vaknat med tankarna på körkort och jag har somnat med tankarna på körkort. Jag har blivit fråntagen något som är ganska självklart. Ibland kör jag på parkeringen hemma för att hålla igång och det känns precis som alltid, säger hon och har en tydlig målbild för hur hon vill att den här historien ska sluta.

– De ska skicka tillbaka mitt körkort så jag får hämta det på rekommenderat brev hos Eliassons, kiosken i Getinge. Det är väldigt naivt att tro det men det är det jag drömmer om, avslutar hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!