Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

C ska rösta fram efterträdare till Jenny Axelsson

När Centerpartiet ska spika sin kommunlista inför nästa års val är det få av C-politikerna som öppet står till förfogande att axla kommunrådet Jenny Axelssons mantel.
– Transparensen mellan politikerna och medborgarna behöver förbättras, säger Henrik Andersson (C) om varför han kan tänka sig att stå som förstanamn på C-listan.

Vid nomineringsstämman den 16 november ska Centerpartiet spika sin lista för kommunvalet i Halmstad 2022.

På partiets hemsida kan man läsa att de fått in 68 förnominerade namn till kommunlistan, varav över 20 är helt nya i politiken. Enligt Sofie Karlsson, sammankallande för nomineringsgruppen, gäller dock inte de siffrorna i dagsläget.

– Underlaget har arbetats om vid flera tillfällen, och är ett fortsatt levande material till dess att vi lägger fram ett slutgiltigt förslag till stämman, förklarar hon.

Finns det något känt namn bland nykomlingarna?

– Känt namn för någon, kanske inte för någon annan. Det har jag tyvärr svårt att precisera då inget är offentligt material förrän det går ut i handlingarna.

Förslag i god tid

27 av kandidaterna har i alla fall skrivit en personlig presentation på hemsidan.

– Nomineringskommitténs förslag kommer att gå ut i handlingarna i god tid före stämman, vilket är reglerat i stadgar, säger Sofie Karlsson.

De medlemmar som är närvarande på stämman kan föreslå att någon person på kommitténs lista ska flyttas upp till en högre placering, eller till och med föra fram ett eget förslag till lista – och då blir det omröstning kring detta.

Är det extra svårt att få ihop listan nu när det tidigare förstanamnet hoppar av?

– Nomineringskommittén står inför en angenäm utmaning rörande förslag på de främre placeringarna. Konkurrensen är stenhård, vilket så klart genererar en svårare uppgift.

Lämnar politiken

Dagens förstanamn inom Centerpartiet i Halmstad – kommunrådet Jenny Axelsson, som bland annat är ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott – aviserade i april att hon lämnar politiken i samband med nästa års val.

LÄS MER: Jenny Axelsson (C) lämnar politiken

LÄS MER: ”Alla chefer som fått sluta vet varför”

Om man utgår från att hennes efterträdare tas bland dem som redan har erfarenhet från politiken har Centerpartiet i dag 7 av de 71 stolarna i kommunfullmäktige, plus 7 ersättare.

Förutom Jenny Axelsson är det ytterligare en av partiets fullmäktigeledamöter, Rebecca Bjällsjö, som inte ställer upp för omval. HP har frågat de övriga fem, plus ersättarna, om de står till förfogande ifall nomineringsgruppen undrar om de kan tänka sig att stå högst upp på listan.

Vi är säkert fem–sex stycken som kan tänka oss att vara förstanamn, men jag har inte hört någon mer än jag som öppet sagt att den skulle svara ja.

– Jag tror säkert att vi är fem–sex stycken som kan tänka oss att vara förstanamn, men jag har inte hört någon mer än jag som öppet sagt att den skulle svara ja om den fick frågan, säger Henrik Andersson, som var fjärdenamn på C-listan i förra valet, sitter i styrelsen för Laholmsbuktens VA AB och har tidigare varit ordförande i HFAB.

LÄS MER: Sparkade HFAB-ordföranden talar ut om maktspelet bakom kulisserna

HP kan dock avslöja att även Staffan Svensson, som var sjättenamn i valet 2018 och som i dag är ordförande i servicenämnden, är intresserad.

LÄS MER: Delar av mat och städ läggs ut på privat aktör

”Får jag frågan från nomineringskommittén står jag till förfogande”, mejlar han.

Det finns mycket att göra i kommunen, framför allt vill jag förbättra företagsklimatet.

Också Victor Rundqvist, som stod på plats tio i förra valet och som är ersättare i fullmäktige och ledamot i miljönämnden, förklarar att han svarar ja om han får frågan.

– Det finns mycket att göra i kommunen, framför allt vill jag förbättra företagsklimatet så att Halmstad inte ska ligga kvar så långt ner på rankningar, säger han.

LÄS MER: Fullmäktige säger ja till längre öppettider för uteserveringar

Dessutom meddelar Gzim Ramadani att han står till förfogande, med tillägget att han ”inte vill spekulera närmare i vilken placering”. I förra valet stod han som nionde namn på listan och är i dag ersättare i såväl fullmäktige som utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

LÄS MER: ”Vill folk ha ett kallbadhus ska vi göra det möjligt”

Jag måste i så fall kolla med familjen eftersom det skulle kräva mycket mer arbete inom politiken.

Håkan Björklund, som stod på sjunde plats på förra kommunlistan och är ordförande i teknik- och fritidsnämnden, förklarar att han generellt står till partiets förfogande.

LÄS MER: Politiker säger ja till tryggare cykelparkeringar i Halmstad

– Men skulle det bli tal om att stå som listetta är det mycket att ta ställning till innan jag kan svara ja – exempelvis måste jag i så fall kolla med familjen eftersom det skulle kräva mycket mer arbete inom politiken, säger han.

– Skulle jag svara ja till att stå överst på listan måste jag också vara beredd på att bli kommunråd, med allt vad det innebär av att vara borta från mitt ordinarie arbete som lärare, tillägger han.

Svarar bestämt nej

De som svarar bestämt nej är Jimmie Tschander och Lars-Roland Svensson, båda ersättare i fullmäktige.

”Jag kommer inte att vara den som toppar listan”, mejlar Jimmie Tschander, som i dag är ordförande i HFAB.

LÄS MER: HFAB-ordförande tar ut full lön – trots att han ”bara hinner jobba deltid”

Lars-Roland Svensson, som sitter i hemvårdsnämnden, meddelar att han kandiderar för att bli ordinarie i fullmäktige – men ”står ej till förfogande att kandidera efter Jenny Axelsson som första namn”.

Hemlighetsfulla

Yngve Kihlberg, som var andranamn i förra valet, och Anna Ginstmark, som var femte namn 2018, är mer hemlighetsfulla.

Yngve Kihlberg, som är gruppledare i fullmäktige och ordförande i Halmstads stadsnät, hänvisar till att den interna nomineringsprocessen pågår för fullt och att det är ”kretsens nomineringskommitté som ansvarar för att mejsla fram en väl förankrad lista med kandidater till KF inklusive ett lämpligt första namn inför stämman”.

LÄS MER: ”Sorgligt att folkomröstning kallades struntfråga”

Anna Ginstmark, som är ordförande i kulturnämnden, är inne på samma linje. Hon meddelar att alla får hålla sig till tåls till stämman och avböjer att svara på vilken inställning hon själv har.

LÄS MER: Nämnd vill stoppa hotellplaner på Österskans

LÄS MER: Många politiker har hög närvaro i fullmäktige

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!