Jenny Axelsson (C) och Lovisa Aldrin (L) uppger att deras partier inte har några som helst tankar på att lämna Alliansen.
Jenny Axelsson (C) och Lovisa Aldrin (L) uppger att deras partier inte har några som helst tankar på att lämna Alliansen.

C och L vill inte skiljas från Alliansen

S sträcker efter budgetmötet på nytt ut handen till C och L. Men partierna meddelar att de inte vill skiljas från Alliansen.
– S börjar låta som en gammal tjatig friare, säger Jenny Axelsson (C).

ANNONS
|

Redan i våras, när Alliansen bjöd in samtliga partier till ett samarbete om en gemensam budget, sträckte S ut handen till C och L. S sa nej till gemensam budget men ville gärna ta fram en dito med dessa två Allianspartier.

Svaret blev nej.

Efter budgetfullmäktige vill S göra ett nytt försök att få till stånd ett samarbete över blockgränserna. Partiet ser gärna en ny sammansättning som kan utgöra en majoritet uppger Stefan Pålsson (S).

– Det finns många partier vi kan tänka oss bilda majoritet med, förutom Sverigedemokraterna. C och L ligger närmast till hands, det samarbetet ser vi i många andra kommuner och till viss del i riket, säger han.

ANNONS

Vilket parti skulle sitta på toppen i ett sådant samarbete? Är det S?

– Det får bli en del av förhandlingen.

Men C och L har inte ändrat sig. Inget av partierna vill lämna Allianssamarbetet.

– Vi har inga intentioner på att bryta Allianssamarbetet. Detta besked har varit detsamma sedan länge. S får svälja den förtreten, de börjar låta som en gammal tjatig friare, uppger Jenny Axelsson.

Lovisa Aldrin påpekar att Liberalerna redan i början av mandatperioden var tydliga med att partiet ämnade ingå i en koalition med M, KD och C.

– Vi har inga planer på att förhandla med andra partier under mandatperioden. Det är inte odemokratiskt att styra i minoritet, styret utsågs också i kommunfullmäktige, är hennes kommentar.

Stefan Pålsson anser att partiernas inställning och Jenny Axelssons uttalande talar för sig självt.

– Det visar vilken typ av politiska företrädare vi har i Alliansminoriteten och hur de ser på det största beslutet i högsta organet. Det hela känns surrealistiskt, nu måste det brukas allvar, säger han.

ANNONS