C-löften. Lovisa Ljungberg, Stefan Bengtsson, Anna Roos och Ingemar Johansson presenterade löftena. Bild: Roger Larsson
C-löften. Lovisa Ljungberg, Stefan Bengtsson, Anna Roos och Ingemar Johansson presenterade löftena. Bild: Roger Larsson

C: Närmare vård skapar trygghet

Regelbundna hälsokontroller och mobila läkare som kan avlasta akuten är två av Centerpartiets regionpolitiska löften inför valet.

ANNONS
|

Mobila läkare som ska fungera som en slags jour som kan göra hembesök när ordinarie vårdinstanser har stängt, såsom på kvällar och helger. Förhoppningen är att minska belastningen på akuten samtidigt som vården flyttas närmare patienten.

Vårdmässigt vill man även ha två akutsjukhus i länet samt införa den så kallade Västerbottenmodellen. Det innebär att hallänningarna blir kallade till en hälsokontroll vid åldrarna 40, 50 och 60 år i förebyggande syfte.

– Vad gäller mobila läkare tror vi att det får bort en del belastning på akuten så det handlar om att omförflytta resurser. Hälokontrollerna beräknas kosta fem miljoner, som i sammanhanget är en väldigt liten kostnad, säger Stefan Bengtsson, förstanamn på Centerns regionlistor.

ANNONS

– Vi ser det inte som en kostnad utan som en investering, flikar partiets Ingemar Johansson in.

Bland de övriga löftena nämns utbyggnad av bredband och infrastruktur. Ingemar Johansson påpekar att vägar och pendelstråk ofta rör sig i nord-sydlig riktning, så C vill få in även öst-väst på agendan.

– Vi vill lyfta flera vägar, bland annat väg 41 samt 153 och 154 förbi Ullared, säger Ingemar Johansson och tillägger att det inte går att pendla direkt mellan exempelvis Falkenberg och Hylte.

På miljöområdet nämns förslaget om fossiloberoende för regionens fordonsflotta till år 2030.

ANNONS