Som byggkonsult och kontrollansvarig vid olika byggen försöker Mattias Karlsson hjälpa sina kunder att följa lagen, men de senaste åren har han många gånger haft svårt att se logiken i hur tjänstepersonerna på byggnadskontoret tolkar lagen.
– Det är så olika från person till person hur de resonerar, så jag har svårt att se en röd tråd, säger han.
Hur fel det än är får tjänstemännen i Halmstad alltid som de vill.
– När de begär in någon helt irrelevant handling brukar jag alltid fråga om det verkligen är nödvändigt. Om de står på sig frågar jag vilket lagrum de stödjer sig på – men hur fel det än är får tjänstemännen i Halmstad alltid som de vill, menar Mattias Karlsson.
Han räknar också upp olika fall där handläggarna blandat ihop de olika parterna. Ett exempel är där Mattias Karlsson fick hämta ut ett rekommenderat brev där det stod att de lagt ner ett byggärende i Påarp eftersom han som byggherre inte kompletterat med de handlingar de begärt in.
– Jag skrev till handläggaren och förklarade att jag inte är byggherre, utan kontrollansvarig. Jag pekade också på mejlväxling som visade att byggherrens ombud, som de hade kontaktuppgifter till, visst hade skickat in kompletteringarna de ville ha, säger han och tillägger:
– Jag begärde att de skulle ta upp ärendet igen, men fick inte ens ett svar. Efter en vecka mejlade jag åter, den gången med kopia till kommunchefen, och blev då uppringd av en sur handläggare. Svaret var att de omöjligt kan ha gjort fel och att det inte kommer att återuppta någonting – utan byggherren måste skicka in en ny ansökan.
– Till sist fick jag till och med en slutfaktura, trots att jag både i mejl och telefon påpekat flera gånger att jag inte var byggherre.
Ifrågasatt mätningar
Vid något tillfälle har Mattias Karlsson ifrågasatt hur noggranna mätningarna är som byggnadskontoret utför.
– När jag frågat om kalibreringen av deras mätutrustning har de inte verkat förstå vad det handlar om. Vid ett tillfälle, där det var noga med centimeter, förklarade de att de kontrollmätt med måttband – men då hänger det ju på hur hårt de sträcker bandet.
Han har också hamnat i diskussioner med handläggare när han menat att de inte kan tillämpa svensk mätstandard och hur man ska avrunda decimaler. Ibland har det också fått praktisk betydelse – som när ett av de typhus han ritat för Östra strandens kolonistugeområden fick problem.
– Jag har tagit fram ritningar för hus där man använder ytan maximalt enligt vad som är tillåtet med area, höjd och uterum. Det enda som skiljer mellan stugorna är kundens individuella val av placering och utseende för fönster och dörrar, förklarar Mattias Karlsson.
När vi besöker Östra stranden visar han ett antal sådana stugor som fått bygglov utan problem.
Sjunde stugan var för stor
– Men när sjunde stugan skulle byggas var det plötsligt en handläggare som hävdade att den var en aning för stor, trots att måtten var de samma som på de andra, säger Mattias Karlsson och skakar på huvudet.
– Handläggaren menade att den var 0,4 kvadratmeter för stor, men förstod inte att man enligt svensk standard avrundar. Till sist gav bygglovschefen rådet att ändra ritningen, men låta byggherren bygga som det var tänkt – och sedan få det godkänt som en mindre avvikelse i efterhand, fortsätter han och berättar att det efter den här stugan byggts flera likadana utan att någon hävdat att de varit för stora.
Just den här inkonsekvensen och svårigheten att få till en konstruktiv diskussion gör att jag har tröttnat på Halmstad.
– Just den här inkonsekvensen och svårigheten att få till en konstruktiv diskussion gör att jag har tröttnat på Halmstad, säger Mattias Karlsson.
– Jag tycker synd om alla de tjänstepersoner som faktiskt försöker sköta sitt jobb. En svag ledning tillåter några få att göra vad som faller dem in – utan att behöva stå till svars eller ta hänsyn till normer, lagar och regler.
Har väntat sedan augusti
Flera fall som han varit inblandad i handlar om långa väntetider för slutbesked, det som krävs för att ett byggnadsverk ska få tas i bruk. Som exempel nämner han ett bygge i kommunen, där det både har gjorts en tillbyggnad och uppförts ett Attefallshus.
– Vi har väntat på ett slutbesked sedan augusti, men fortfarande inte fått något. Vi har skickat in alla handlingar som har efterfrågats, även när det varit något långsökt, men ändå får inte byggnaderna tas i bruk.
– Jag har förgäves mejlat och undrat vad mer som krävs – utan att få något svar. För snart en månad sedan fick jag prata med bygglovschefen om problemen. Han lovade att kontakta handläggaren, men fortfarande har jag inte fått svar, säger Mattias Karlsson.
Det har gått prestige i att jag många gånger har varit mer påläst än handläggarna – så nu verkar de föra någon form av korståg mot mig.
– Byggherren har fått samtal från handläggaren som sagt åt honom att han kan få slutbesked om han byter ut mig som kontrollansvarig och sätter in någon annan. Tydligen har det gått prestige i att jag många gånger har varit mer påläst än handläggarna och rättat dem – så nu verkar de föra någon form av korståg mot mig.
Handläggare slapp vänta
Mattias Karlsson beklagar sig också över att han tycker att ”det görs skillnad på folk och folk” i bygglovshanteringen. Som exempel pekar han på hur det gick till när just den här handläggaren skulle göra en tillbyggnad på 33 kvadratmeter på sin villa. I det bygglovet står att ”byggnadsverket får tas i bruk innan byggnadsnämnden har lämnat slutbesked”.
– Under mina år i branschen har jag aldrig varit med om något sådant fall, även om det teoretiskt går att göra undantag om det till exempel bara handlar om en ommålning. Jag brukar förklara för mina kunder att slutbesked finns till bland annat för att inget barn ska kunna komma åt en kontakt som inte är färdig eller att något från taket ska trilla ner i huvudet.
– Det borde vara samma regler som gäller för alla.
LÄS MER:Bygglovschefen köptes ut – skulle göras till syndabock
LÄS MER:Kommunen tillät att bygge vid havet fick växa på höjden
LÄS MER:Högt hus vid havet kallas ”olycksfall i arbetet”
LÄS MER:Godkända ändringar av bygglov går att överklaga
LÄS MER:Centimetermått vållar problem för bygge i Oskarström
LÄS MER:Kommunens missar får länsstyrelsen att upphäva bygglov i Grötvik