Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sakib och Hasib Huskanovic på Partner Entreprenad AB tycker att utnämningen att deras företag är ”Sämsta bygget 2020” är felaktig och tänker gå till botten med de som de beskriver som brister i underlaget inför utnämningen. Bild: Jan Stohr
Sakib och Hasib Huskanovic på Partner Entreprenad AB tycker att utnämningen att deras företag är ”Sämsta bygget 2020” är felaktig och tänker gå till botten med de som de beskriver som brister i underlaget inför utnämningen. Bild: Jan Stohr

Byggfirman bestrider utnämningen ”Sämsta bygget”

Partner Entreprenad AB utsågs nyligen till ”Sämsta bygget 2020” av tidningen Byggnadsarbetaren. Nu slår ägarna Sakib och Hasib Huskanovic tillbaka. De anser att utnämningen är felaktig och orättvis.

Utnämningen till ”Sämsta bygget 2020” har skakat ägarna till Partner Entreprenad AB.

– Flera kunder och leverantörer undrar och det känns som att man får skämmas. Vi tappar mycket på det här, säger ägaren Sakib Huskanovic.

LÄS MER: Halmstadföretag får utmärkelsen: ”Sveriges farligaste bygge”

Företaget har redan tagit hjälp av jurister för att komma till rätta med situationen.

– Vi ska gå vidare med det här säger juristen Hans Melin, som varit med och företrätt företaget i förhandlingar med Byggnadsarbetareförbundet.

För att styrka sin uppfattning, att delar av tidningen Byggnadsarbetarens underlag har brister, pekar de bland annat på påståendena om att Partner Entreprenad inte betalar arbetarna som de ska. En tidigare anställd berättar om hur han tagit hjälp av facket för att driva sina lönekrav.

– Vi har inlett en process mot honom. I samband med arbeten på annan ort har han varit frånvarande mycket och ändå uppgett att han arbetat och kräver lön för tider som han inte varit på arbetsplatsen. Det har stor omfattning, fortsätter Hans Melin och lägger till:

Arbetade vid sidan om

– Samtidigt har den personen tagit ut byggmaterial till stora belopp i företagets namn. Vi misstänker att han utfört arbeten vid sidan om.

Utnämningen ”Sämsta bygget 2020” är ett sätt för tidningen Byggnadsarbetaren att hålla fokus på arbetsmiljöfrågorna. Förra året omkom 14 byggnadsarbetare i olyckor relaterade till arbetet.

Och den allvarligaste kritiken mot Partner Entreprenad handlar om återkommande brister i säkerhetsarbetet. Flera av exemplen handlar om kritik från Arbetsmiljöverket för att säkerheten varit bristfällig vid arbeten på hög höjd, att man slarvat med infästningar på ställningar och att ställningarna varit bristfälligt utformade eller till och med saknats helt.

Inga fallskydd

Även på den punkten har bröderna Huskanovic starka invändningar. De medger att de brustit i samband med att de fick kritik på byggen i Fjällbacka 2016. Men efter det påpekar de att de inte fått någon sanktionsavgift i samband med inspektioner från Arbetsmiljöverket.

I underlaget till att valet föll på just deras företag räknar Byggnadsarbetaren upp en rad inspektioner där Arbetsmiljöverket framfört kritik och avbrutit arbetena. Ett exempel är ett husbygge i Trollhättan, där inspektören hittade fem man på taket i färd med att lägga takpannor.

Arbetsplatsen hade inga fallskydd över huvud taget. Arbetet stoppades och inspektören kontaktade, enligt protokollet från inspektionen, Hasib Huskanovic. Det inträffade på våren 2019 och utgjorde enligt Byggnadsarbetarens urval ännu ett tillfälle då Partner Entreprenad borde ha lärt sig av tidigare misstag och börjat undvika dem.

”Jobbade inte för oss”

Tre av arbetarna på taket identifierades och namnges i protokollet. När HP är i kontakt med Sakib och Hasib Huskanovic uppger de att takläggningen utfördes av ett annat företag. Deras del av entreprenaden, att resa väggar och montera takstolar, var avklarat.

– Men våra skyltar fanns på arbetsplatsen. Ingen av dem som var på taket jobbar för oss, uppger Hasib Huskanovic.

En del av uppgifterna i underlaget för utnämningen kan möjligen diskuteras i efterhand. Vad som är rätt eller fel får parterna så klart komma fram till. Tidningen Byggnadsarbetaren har gjort ansträngningar för att få ta del av Sakib och Hasib Huskanovics uppfattning kring kritiken, deras uppfattning är viktig uppger redaktionen.

”Jag har inte pratat med dem”

Man redovisar i artikeln att tidningen varit i kontakt med Sakib Huskanovic flera gånger för att få en kommentar, att han blivit upprörd över utnämningen och att man till och med skickat över sina frågor via mejl till företaget, utan att få några svar.

Till Hallandsposten säger Sakib Huskanovic:

– Jag har inte pratat med dem, inte Hasib heller. Vi har inte fått något mejl ifrån tidningen. De har kanske pratat med någon annan, det finns flera telefonnummer till företaget. Vi kommer att lägga stort kraft vid att gå till botten med det här. Vi kommer att lägga tid under helgerna för att visa att det de skriver inte stämmer.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!