Busskurer i Skedala och Marbäck har vandaliserats.
Busskurer i Skedala och Marbäck har vandaliserats. Bild: Ida Röök Svalander

Busskurer vandaliserade: ”Är förkastligt”

Minst två busskurer vandaliserades och slogs sönder natten till lördagen i Halmstads kommun. Enligt Hallandstrafikens presschef, Peter Gyllander, är det alltför ofta detta händer. Och det kostar mycket att återställa väderskydden.

ANNONS
|

Det var troligen under natten till lördagen som två busskurer utmed riksväg 25 slogs sönder. Den ena i Skedala, den andra intill uppfarten till Marbäck. Vid lunchtid på lördagen var det ännu inte uppstädat på de två platserna.

– Vi har ännu inte fått in någon anmälan om detta från våra chaufförer, som vanligtvis är de som anmäler sådan här skadegörelse. Men när vi nu har fått vetskap om detta har vi som regel att det ska vara uppstädat inom 24 timmar, och att väderskyddet inom en vecka ska vara återuppbyggt. Alla sådana här händelser polisanmäls också, för att vi ska kunna se eventuella mönster, säger Peter Gyllander, Hallandstrafikens presschef.

ANNONS

Kostsamt att reparera

Han menar att den här typen av skadegörelse är onödig och kostar mycket pengar.

– Det händer alltför ofta och det är förkastligt. Pengarna det kostar att sanera, reparera och återställa hade vi kunna lägga på viktigare saker. Det är onödiga pengar, rakt i sjön.

Peter Gyllander uppskattar att bara glasen till väderskydden kostar mellan 3 000–5 000 kronor styck.

– Det är en cirkasiffra, sedan tillkommer ju arbetet med att sanera och sätta upp nya väderskydd. Vi hoppas att människor ska förstå och respektera att man inte ska förstöra väderskydden. Nu är det ju folk på de här linjerna som är utan väderskydd, fram tills att vi har hunnit sätta upp nya.

ANNONS