Busschaufför hotade att spotta på hennes dotter

En 14-årig tjej berättar att en av Hallandstrafikens busschaufförer sade till henne att han skulle spotta henne i ansiktet. Händelsen är fullständigt oacceptabel enligt Hallandstrafiken men får inga mer konsekvenser än ett allvarligt samtal.

ANNONS
LocationVallås||

Händelsen utspelade sig tidigare i september när Camilla Bollesparrs 14-åriga dotter och två kompisar skulle ta bussen från Vallås. Dottern har berättat för Camilla att hon såg en läskburk mitt på vägen som hon flyttade för att bussen inte skulle köra på den.

– Tyvärr så slängde hon iväg den, så busschauffören trodde kanske att hon hade en dricka i handen som hon kastade på marken, berättar Camilla.

När dottern klev på bussen var chauffören irriterad över att hon hade skräpat ner och började läxa upp henne.

– Han gick fram till henne och det första han sa var ”jag ska spotta dig i ansiktet”. En vuxen människa alltså, säger Camilla.

ANNONS

Videobevis

De tre tonårstjejerna har en hemlig kod de använder sig av i jobbiga situationer. Därför började en av kompisarna spela in samtalet och delar av konversationen fastnade på video. I inspelningen som HP tagit del av går det att höra en mansröst säga ”spotta dig i ansiktet”.

– Jag är så förtvivlad. Tack Gud för att allt finns inspelat, säger Camilla.

Hallandstrafikens press- och informationschef Peter Gyllander konstaterar att det först och främst är fel att busschauffören lämnade sin plats för att ta en diskussion med en resenär.

– Vi hör ord på filmen om att han ska spotta på henne. Han säger inte att han har gjort det men han uttalar orden och de där orden är förstås fullständigt oacceptabla och det är inga värderingar som Hallandstrafiken står för utan det är bara alla fel. Vi tar kraftfullt avstånd från det som föraren har uttryckt i filmen som vi sett, säger han.

Allvarligt samtal med föraren

Förarna som kör Hallandstrafikens bussar är anställda av bussbolaget Nobina och Hallandstrafiken har själv inga befogenheter att exempelvis utfärda varningar.

– Däremot har vi alltid en dialog med Nobina och i de allra flesta fall har vi samma syn på vilka åtgärder som ska vidtas. Här har bussbolaget agerat och haft samtal med föraren, allvarliga sådana, för att det här inte ska upprepas. Vi har fått en återrapportering om att det har skett och då känner vi att vi är nöjda i det här fallet, säger Peter Gyllander.

ANNONS

Kommer det inte innebära några ytterligare konsekvenser för föraren?

– Så vitt jag vet kommer det inte innebära det i detta läget. Däremot har det framförts på ett väldigt tydligt sätt att det inte får upprepas.

Nobinas presstjänst meddelar att de inte kommenterar enskilda personalärenden men att de alltid håller samtal med förare om det framkommer klagomål.

Camilla är kritisk till händelsen inte fått fler konsekvenser än ett allvarligt samtal.

– Hade jag som mamma gjort något sånt mot mitt barn hade det fått större konsekvenser än så, säger hon.

Polisen har lagt ner ärendet

Camilla anmälde händelsen till polisen men förundersökningsledare Kenneth Persson berättar att ärendet redan är avskrivet.

– Det rubricerades som olaga hot men det når inte riktigt upp till det. Det skulle kunna hamna som ett ofredande men vi har konstaterat att det är ett olämpligt beteende och Hallandstrafiken vet om det så vi låter dem ta hand om det, säger han.

Det är alltså inte tillräckligt allvarligt för att man ska utreda det vidare?

– Nej, sen kan man tycka vad man vill om själva beteendet som sådant, säger Kenneth Persson.

Peter Gyllander hade däremot velat se att ärendet skulle utredas av polis.

– Då hade vi verkligen fått en neutral bedömning. Det hade vi välkomnat men nu har vi agerat ändå, säger han.

ANNONS
ANNONS