Bussar står på rad i Halmstads hamn, efter att Arriva förlorade upphandlingen.
Bussar står på rad i Halmstads hamn, efter att Arriva förlorade upphandlingen. Bild: Fredrik Almryd

Bussar sysslolösa efter förlorad upphandling

Ett 30-tal bussar står parkerade på ett område i Halmstads hamn. Detta eftersom Arriva förlorade upphandlingen om att köra stadsbussarna i Halmstad. Bussarna ska nu säljas vidare.

ANNONS
|

Operatören Arriva har tidigare haft uppdraget att köra stadsbussarna i Halmstad, men förlorade upphandlingen mot Nobina när avtalet skulle förnyas. Från och med juni 2020 ska all trafik köras med fossilfria drivmedel. Hallandstrafikens beslut gäller all busstrafik i bolagets regi de kommande tio åren. Den förlorade upphandlingen medför dock att Arrivas bussar blev ”sysslolösa” och ett 30-tal av dem står nu parkerade i Halmstads hamn.

– Vi hyr den här platsen under sommaren och augusti ut. Tanken är att bussarna ska säljas vidare men det är ännu inte klart vart de kommer att ta vägen, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

ANNONS

Ska användas igen

Bussarna drivs med gas, vilket gör att det krävs särskilda depåer för att kunna hålla dem i trafik.

– Det krävs en särskild infrastruktur för att kunna köra dem och det är inte vi som tillhandahåller den utan den styrs av exempelvis Hallandstrafiken eller SL. Men bussarna som nu står i Halmstads hamn ska säljas och kommer förhoppningsvis användas i trafik igen, säger Christer Ekelund.

ANNONS