I fjol gjordes en sammanställning av åtta olika studier i USA som undersökt hur fysisk aktivitet påverkar ungdomar med depression.
Resultatet visade att fysisk träning har ungefär lika bra effekt som läkemedel eller samtalsbehandling. Nu hakar barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, bup, i Halmstad på och genomför en egen studie med 20 ungdomar.
– Vi är nog tidigt ute med detta om man jämför med andra landsting, men det här har jag väntat på, säger chefsöverläkare Håkan Jarbin och förklarar att han länge har haft ett vakande öga på de studier som gjorts på vuxna som visat samma positiva resultat.
– Men det har inte gjorts tillräckligt stora studier på barn och det måste finnas för att vi ska kunna dra i gång ett eget projekt.
Mottagningen har fått 150 000 kronor i bidrag till studien. Pengarna ska användas till en personlig tränare eftersom den kompetensen inte finns inom Region Halland.
– Jag är glad att sjukvården vänder sig till friskvården och det ska bli roligt att få ta hand om ungdomarna och ge dem allt stöd och den trygghet de behöver, säger Martin Tunhag som fått uppdraget.
Behandlingen ska pågå i 14 veckor. De första tio veckorna tränar deltagarna alltid i grupp för att sedan kombinera detta med individuell träning som patienten själv får ta ansvar för. Syftet är att de ska upptäcka att träningen är så bra att de självmant vill fortsätta.
Den stora utmaningen blir att få patienterna att fullfölja studien.
– I liknande studier har ungefär hälften fullföljt medan 90–95 procent fullföljer i läkemedelsstudier. Det är för att det är lättare att slänga i sig ett piller varje dag än att gå och träna tre dagar i veckan, konstaterar Håkan Jarbin.
Han hoppas att Halmstadstudien ska ha ett deltagande som överträffar tidigare resultat – och att metoden ska hjälpa.
– Förhoppningen är att de som genomför behandlingen ska bli klart mycket bättre eller rent av friska, och jag tror att chansen är rimligt god. Det är viktigt att inte bara bli halvbra och gå och dra genom tonåren med en halv depression för det förstör så mycket i livet och risken ökar att du fortsätter i depression.
Varför kan fysisk träning hjälpa?
– Det uppstår massa kemiska effekter, bland annat kan man enkelt uttryckt säga att nervcellernas pigghet ökar och stressnivån sjunker. Sedan får ju sjukdomen en att titta in i väggen och tappa allt som är roligt. Här får man träffa och göra något med andra som får en boost-effekt, säger Håkan Jarbin.
Om resultaten blir positiva är målet att fysisk träning ska erbjudas som behandlingsform på bup.
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!