Bullrande Jas lyckades inte skingra molnen

Punktligt klockan 15.00 kommer ett molnfärgat Jas-plan in över Nissan för att påkalla uppmärksamhet bland TSR-besökarna. Själva flyguppvisningen äger sedan rum över vattnet precis utanför piren.

ANNONS
|

– Vi har kommit överens om att han ska komma in rakt över Nissan mot Slottsbron, för att sedan ta upp planet i en vänstersväng och flyga bort till uppvisningsområdet utanför silorna, säger major Robert Trupp, som står vid kajkanten och spanar ut mot den regngrå himlen över havet.

Och innan vi hör ljudet av det lilla stridsflygplanet ser vi hur det plötsligt dyker upp.

Den som håller i spaken är André Brännström, som i början av 1990-talet började flyga J 35 Draken. Efter att även ha flugit Saabs uppföljare, JA 37 Viggen, flög han 1999 in sig på Jas 39 Gripen.

ANNONS

2013 lämnade han Flygvapnet för att bli testpilot hos Saab i Linköping, där han förutom olika utprovningar gör uppvisningar på olika håll i världen där man eventuellt är intresserade av att köpa Gripen.

Hittills har planet exporterats till Sydafrika, Ungern, Tjeckien och Thailand. Den nya uppgraderade versionen, med bland annat starkare motor och större lastförmåga, är beställd av Brasilien – och prototypen gjorde sin jungfruflygning för ett par veckor sedan.

Fast den här dagen handlar det inte om att övertyga utländska spekulanter, utan bara om att visa skattebetalarna vilket försvar de förfogar över i luften.

Under sju minuter gör Brännström rollar och svängar framför publiken som står intill hamnen nedanför Sibiriegatan. Med hög nos demonstrerar han flygplanets lågfartsegenskaper, där det nästan står still i luften – för att vid nästa passering susa förbi blixtsnabbt.

Hastigheten under en uppvisning varierar normalt mellan 180 och 1 100 kilometer i timmen. I svängarna utsätts piloten för fysiska belastningar där g-krafterna gör att han som mest väger nio gånger mer än normalt.

Efter att programmet är klart landar planet på Vapnöfältet för en snabbtankning på plattan intill FMTS (Försvarsmaktens tekniska skola), innan Halmstadsbesöket är över för den här gången.

ANNONS