Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bullrande bullbak på länsstyrelsens bord

Det bullrande bullbaket hos Paulssons konditori på Fredsgatan iHalmstad har nu hamnat på länsstyrelsens bord.
Konditoriets ägare tycker att miljö- och hälsoskyddsnämndens föreläggande om att dämpa bullret från ugnen inom en månad från beslutet var för kort tid.

Dessutom anser man att myndighetens utredning är bristfällig. Konditoriet anser att störningen inte kommer från konditoriets verksamhet utan från andra källor i fastigheten som ägs av det kommunala bolaget HFAB.

Det första klagomålet kom från hyresgästen ovanför bageriet i januari i år. Han uppgav då att han stördes av oljud från dels ugnen, dels skramlande kärl och liknande. Hyresgästen ville att bageriets tak skulle isoleras.

I mars gjorde miljö- och hälsoskyddskontoret en ny undersökning av ljudnivåerna. En hälsovårdsinspektör var ilägenheten hela natten och mätte bullernivåerna. Resultatet blev värden på upp till 35,9 decibel A, jämfört med gränsvärdet på 30 decibel.

Slutsatsen från inspektören blev att klagomålet var befogat och att störningen från den bullrande ugnen och fläkten var klart hörbar i lägenheten. Däremot var inte störningen från skrapljud, skrammel med mera av den karaktär att den kan klassas som olägenhet för människors hälsa i miljöbalkens mening, menade miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Sedan dess har konditoriets egen konsult mätt ljudnivåerna under en hel vecka och fått fram lägre värden. Konditoriet vill därför att länsstyrelsen ska pröva miljö- och hälsoskyddsnämndens föreläggande om åtgärder, vilka är förknippade med ett vite på 15 000 kronor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här