Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det beslutat. Budgetfullmäktige genomförs den 18 november, som planerat, i Halmstad Arena. Bild: HP/Arkiv
Nu är det beslutat. Budgetfullmäktige genomförs den 18 november, som planerat, i Halmstad Arena. Bild: HP/Arkiv

Budgetfullmäktige ska äga rum i Halmstad arena

Nu är det klart. Beslut om hur Halmstadbornas pengar ska fördelas nästa år fattas den 18 november – i Halmstad arena.
– Jag känner mig trygg med att vi kan genomföra mötet på ett bra sätt i arenan, säger Andreas Bergman (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Budgetfullmäktige den 18 november ska äga rum i Halmstad arena. Anledningen är den ökade smittspridningen i Hallands län och de skärpta allmänna råden.

– Arenan är en väldigt stor lokal som tar knappt 4 000 personer. Det finns flera olika ingångar och stora utrymmen så vi kan sprida ut oss, säger Andreas Bergman (M).

Samtliga 71 ledamöter deltar på mötet där flera av årets viktigaste beslut fattas, som mål, budget och skatt för nästkommande år.

Ingen begränsad debatt

I förra veckan genomfördes budgetfullmäktige i Göteborg med ett begränsat antal deltagande ledamöter och en nedkortad debatt. I Halmstad vill man köra på som vanligt, debatten är viktig ur ett demokratiskt perspektiv, menar Andreas Bergman.

– Det är jätteviktigt att det äger rum en debatt. De beslut som ska fattas är bland de viktigare för kommande period. I debatten visar sig politiska skiljelinjer mellan partierna. Att begränsa debattiden finns det ingen laglig möjlighet för, då måste man vara överens, säger han.

Åhörare och media är välkomna men uppmanas att följa mötet på distans via kommunens hemsida. Att följa webbsändningen ser också ut att bli smidigare. Enligt Andreas Bergman tror man sig ha löst bristen på tekniska hjälpmedlem, som varit en nackdel med mötena i Halmstads teater.

– Företaget som levererar utrustningen till fullmäktigesalen i Rådhuset har en lösning som vi tror att de kan hjälpa oss med. Förhoppningsvis kommer tekniken finnas på plats i arenan, och då blir det både en elektronisk talarlista och elektroniska voteringar, säger Bergman.

”Förhållandevis snabbt beslut”

De som följde förra årets budgetfullmäktige kanske minns ett långt beslutsförfarande med många ändringsyrkanden.

I år ser beslutet ut att kunna avklaras snabbare. Alliansen har lagt en hel budget. Socialdemokraterna har lagt en hel budget. Och enligt Andreas Bergman kommer ytterligare två partier också att lägga varsin budget.

– Jag har lämnat ett förslag till gruppledarna om en budgetvotering som liknar hur man gjorde tidigare, där man ställer budget mot budget. Det bygger på att det finns ett huvudförslag och att man sen arbetar fram ett motförslag genom förberedande omröstningar. Jag tror att det kommer gå förhållandevis snabbt, säger han.

Det ordinarie fullmäktigemötet som skulle hållas 19 november ställs in. En del av dessa ärenden kommer att avhandlas under budgetfullmäktige.

LÄS MER: Årets viktigaste fullmäktige försvåras av de skärpta råden

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!