Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Brottet inför maxgräns för antal besökare

Från och med den 5 juni får det vara maximalt 2 000 besökare samtidigt på utomhusbadet Brottet. – Badet är fortfarande en allmän plats, men vi måste prioritera säkerheten, förklarar Izabela Topalovic, enhetschef för kommunens bad.

Det har spekulerats i att kommunens tre utomhusbad kommer att bli extra populära i år, när det inte är tillåtet att fylla privata pooler med vatten. Under förra veckans värmebölja fick badet på Brottet en försmak.

– Både under torsdagen och fredagen hade vi över 3 000 besökare per dag, och då är vi inte ens inne i juni. Vi känner nu att vi behöver göra en begränsning av antalet besökare, både för badsäkerheten och för att kunna garantera en god vattenkvalitet, säger Izabela Topalovic.

Förra fredagen inträffade också en incident på Brottet, då en femårig pojke hittades medvetslös i en bassäng. Händelsen ska dock inte vara orsaken till beslutet.

– Vi har jobbat med den här frågan ända sedan i höstas och ser denna sommar som en utvärderingsperiod, säger Izabela.

Rent praktiskt kommer det att installeras sensorer vid ingångarna till Brottet, som känner av hur många som passerar och mäter höjden på besökarna. 

– På så sätt kan vi även håll koll på hur många barn som är inne på området. Vår rekommendation är att barn under tolv år har sällskap av en vuxen, men badet är fortfarande öppet för alla.

När maxgränsen 2 000 besökare närmar sig kommer ordningsvakter att kallas in, som får till uppgift att släppa in nya besökare i takt med att andra lämnar.

– Ordningsvakter har ju detta som sitt yrke. Våra badvärdar ska fortsätta att ge service till besökarna och hålla rent och snyggt, säger Izabela Topalovic.

Som Hallandsposten tidigare berättat om så har utomhusbadens badvärdar inte i uppdrag att vakta bassängerna, vilket badvakterna på Halmstad arena bad har. Enligt Izabela Topalovic är det inte aktuellt att sätta in badvakter på Brottet.

– Ska vi även ha badvakter så behövs en annan budget och då krävs ett politiskt beslut. Utomhusbaden är att jämställa med en strand, och föräldrar har ansvar för sina barn, säger hon.

Aktuellt antal besökare på Brottet kommer att göras tillgängligt på kommunens hemsida, så att inte folk behöver åka dit i onödan. Kommunens övriga två utomhusbad i Oskarström och Getinge berörs inte av beslutet om att begränsa antalet besökare.

– I grunden ser jag det här som ett positivt beslut. Det handlar om att skapa ökad trygghet för våra besökare, säger Izabela Topalovic.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här