Bron till Laxön har kommit på plats

– Nu har sommaren börjat, utbrister Janne Fryklund, trots att regnet öser ner och åskan nyss härjat som bäst. Arbetsledaren inom IOGT-NTO-projektet Muraren är glad över att bron till Laxön är på plats.

ANNONS
|

Tidigt tisdag morgon började arbetet. Nio pontoner skulle läggas i vattnet och kopplas ihop till bron som förbinder Laxön med fastlandet. Trots ett väldigt blött väder med störtregn, åska och hagel jobbade Muraren-gänget på. En lastbil med lyftkran flyttade brodelarna till vattnet och sedan drogs de på plats med handkraft.

Alla pontoner var i vattnet vid nio, och sedan fortsatte arbetet med att fästa bron med kättingar i ankare.

– Det är tredje året som jag är med och det gick smärtfritt i år, fast jag kommer att minnas hur Pelle föll i båten, säger Janne Fryklund och skrattar.

Som tur var föll han inte i vattnet, och alla som jobbade bar flytväst.

ANNONS

När bron väl är klar börjar arbetet med att röja upp på Laxön.

– Jag har tagit båten och tittat några gånger i förväg, spanat med kikare, och det är en hel del att göra, säger Janne Fryklund.

Vinterns stormar Simone och Sven har rört om ute på ön. Vid båda tillfällena stod vattnet så högt att ingen mark syntes, det var bara träden som stack upp.

Vi premiärgår över bron för att se vad som har hänt. Resterna från översvämningarna syns tydligt. Det ligger mängder av löv, grenar och annat skräp på marken och ett och annat flytfynd – som en klarblå foppatoffel. En del stora träd har blåst omkull, men byggnaderna är oskadda.

Det är projektet Muraren inom IOGT-NTO som även ska göra fint på ön. De flesta kommer från Fas 3 samt en kille från daglig verksamhet.

Namnet Muraren har två betydelser, dels håller gänget till på Muraregatan i Halmstad, dels handlar projektet om att bygga upp deltagarna.

– Vi jobbar mycket med trasiga människor, säger Janne Fryklund, som själv är nykter alkoholist sedan många år, och fortsätter:

– Det är jätteduktiga personer, som kan ha svårt att hitta sin plats.

Många olika yrken finns representerade i gruppen såsom murare, plåtslagare, snickare och rörmokare.

ANNONS

Pelle Almquist började sin projekttid i slutet av förra året. Han har tidigare jobbat som djurskötare och skogsarbetare, men efter en tid som arbetslös fick han möjlighet att vara med i Muraren-gänget – och trivs bra.

– I helgen träffades vi ett stort gäng med familjer och grillade på Galgberget. Vi träffas även på fritiden, berättar han.

IOGT-NTO är huvudman för Laxön och själva marken ägs av Slottsmöllan.

Nykterhetsrörelsen har en lång historia på holmen. I började av 1900-talet höll den i nöjes- och rekreationsverksamhet på ön, men lämnade platsen 1939. Först 2010 fick rörelsen möjlighet att komma tillbaka.

På folknykterhetens dag den 29 maj är det invigning och samtidigt starten för årets evenemang.

ANNONS