Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad utsågs förra året till årets studentstad. Timmie Hansson, ordförande i Halmstads studentkår, tror att bostadsbristen för studenter i längden kan skada högskolan. Bild: Jari Välitalo
Halmstad utsågs förra året till årets studentstad. Timmie Hansson, ordförande i Halmstads studentkår, tror att bostadsbristen för studenter i längden kan skada högskolan. Bild: Jari Välitalo

Brist på studentbostäder – Halmstad rödlistat igen

Inte ens en pandemi – med distansstudier och avsaknad av utbytesstudenter – hjälpte.
Halmstad är återigen rödlistat gällande utbudet av studentbostäder.
– Väldigt tråkigt. Vi ligger efter och det saknas ambition, säger Timmie Hansson, ordförande i Halmstads studentkår.

Sveriges förenade studentkår har nu släppt sin bostadsrapport för 2020. Den pågående pandemin har gjort att mycket färre internationella studenter söker sig till Sverige och därför har många städer sett en förbättring i bostadsfrågan.

Att vara rödlistad i rapporten innebär att det tar längre än en termin för en student att få boende i staden. Förra året var städerna tolv – nu är de bara fem.

Bland populära studieorter som Uppsala, Stockholm, Lund och Göteborg finns Halmstad också på listan.

Det känns inte som att Halmstad borde vara rödlistat?

– Nej, så är det. Vi mäter oss med storstäderna och så borde det inte vara. Många städer jämnstora med Halmstad har sett en förbättring men här finns fortfarande inte ett tillräckligt stort utbud, säger Timmie Hansson, ordförande i Halmstads studentkår.

Halmstad rödlistat för tredje året i rad

Det är tredje året i rad som Halmstad är rödlistat.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt. Vi får dagligen mejl av studenter som är oroliga eller som väljer att inte plugga här för att de inte har någonstans att bo.

Timmie Hansson menar att Halmstad fått väldigt få nya studentbostäder de senaste åren samtidigt som söktrycket till skolan i år ökade mest i hela riket.

– Det är häpnadsväckande att Halmstad inte har ett intresse eller en plan för att tillfredsställa behovet av studentbostäder. I längden blir det något som skadar högskolan – Halmstad kanske inte blir förstahandsvalet för lika många studenter.

Bergman: ”Vi vill öka produktionen av bostäder generellt”

Nu vill man bjuda in bland annat kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) för att inleda en dialog.

– Vi vill driva på att det byggs mer. Det byggs mycket i Halmstad men någon gång tycker vi att studentbostäder borde finnas med i tankarna, säger Hansson.

Jonas Bergman menar att man i dag jobbar hårt för att öka produktionen av bostäder, även om man nödvändigtvis inte har något särskilt fokus på just studentbostäder.

– Det höga trycket beror på att vi är en attraktiv stad vilket i grunden är positivt. En nackdel med studentbostäder är att man måste lämna dem när man lämnar studierna och vår ambition är att man ska stanna i stan. Därför vill vi öka produktionen av bostäder generellt och vi har en översiktsplan för 25 000 nya bostäder, säger Bergman.

Att Halmstad blir rödlistat för tredje året i rad, är inte det ett tecken på att det inte görs tillräckligt?

– Det är ett problem som vi är väl medvetna om. Därför jobbar vi med en plan för det, men det innebär ofta en process på ett par år och vi är mitt uppe i några sådana.

SFS bostadsrapport bygger på uppgifter från studentkårer och bostadsförmedlare i 33 städer.

Städerna har delats upp i tre kategorier: röd, gul och grön.

Röd markering innebär att städerna inte kan erbjuda ett förstahandskontrakt till nya studenter inom det första halvåret. Gul innebär att studenter kan få ett bostadserbjudande någon gång under höstterminen, medan städer med grön markering kan erbjuda ett boende inom en månad från terminsstarten.

Gröna städer: Borlänge, Falun, Gävle, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, Örnsköldsvik, Östersund.

Gula städer: Borås, Eskilstuna, Helsingborg, Karlskrona, Kristianstad, Linköping, Luleå, Malmö, Umeå, Växjö, Örebro.

Röda städer: Göteborg, Halmstad, Lund, Skövde, Stockholm, Uppsala, Visby,

Källa: SFS.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här