Brist på personal leder till lärarlösa lektioner

Personalläget börjar bli ansträngt inom skola och förskola. För att mäkta med situationen får vissa lektioner i de äldre årskurserna bedrivas utan lärare. Kommunen har även börjat titta på frågan om att hålla 15-timmarsbarn hemma från förskolan.

ANNONS
|

Regeringen meddelade på en presskonferens under tisdagsförmiddagen att man i nuläget står fast vid beslutet att hålla skolor och förskolor öppna.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) kan det i ett senare skede bli aktuellt att stänga även förskolor och skolor och därför förbereder sig regeringen på hur man i ett sådant läge ska kunna lösa omsorgen för dem som jobbar inom till exempel hälso- och sjukvårdsyrken.

– Detta är också vår högsta prioritet just nu. Vi måste hitta lösningar om regeringen går in och stänger skolor, så vårt fokus är hur vi ska organisera oss på bästa sätt och även att kunna erbjuda omsorg för de barn som har föräldrar i samhällsviktiga verksamheter, säger Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

ANNONS

Många sjuka

Den bild hon får ute från verksamheten är att det just nu är många sjukskrivna, både barn, elever och personal, och på tisdagen meddelade förvaltningen att man börjat kartlägga sjukfrånvaron.

Pauline Broholm Lindberg berättar att det ser olika ut runt om i kommunen. På vissa håll är det många elever i verksamheten medan personalen är borta, och på andra håll är personalen på plats medan eleverna är hemma.

När det gäller andelen sjukfrånvaro i skolan visade tisdagens siffror på ett snitt på omkring 20–22 procent i hela Halmstad. I vissa delar av kommunen var siffran så låg som 4 procent, medan den i andra delar var betydligt högre – upp emot 39 procent.

– Vi såg lite tendenser till detta redan förra veckan, men i går (måndag) blev det en avsevärd förändring. Vår bemanningsenhet jobbar för högtryck och vi tar in alla vikarier vi kan. I går var första gången som vi inte kunde lösa bemanningen fullt ut inom skolan. Vi väljer då att prioritera de yngre åren framför de äldre. Man har löst detta på lite olika sätt ute på skolor men det blir mer av självstudier i de högre årskurserna.

Har ni behövt slå ihop klasser för att klara undervisningen?

ANNONS

– Jag vet ingen skola som gjort det hittills, men det är inte ovanligt att man inom förskolan slår ihop två avdelningar så det är väl inte omöjligt att det kan bli så.

De elever som tvingas vara hemma, får de någon form av hemundervisning eller material hemskickat så att de inte missar för mycket?

– I vanliga fall ja, om de är borta en längre tid och friska nog att ta till sig undervisningen men att organisera för hemundervisning just nu är knappast aktuellt mer än för ett fåtal individer. Vi behöver få tid och arbetsro att ställa om vår verksamhet just nu och har inte svar på alla frågor.

Personal omdisponeras

Pauline Broholm Lindberg tillägger att fokus nu ligger på att använda den personal som finns på bästa sätt, och omdisponera så att man i första hand täcker de yngre årskurserna. Inom förskolan finns i nuläget ingen indikation om att bemanningen inte skulle räcka till. Förvaltningen meddelar dock att man har börjat titta på frågan om de barn vars vårdnadshavare exempelvis är föräldralediga med ett syskon.

– Vi funderar mycket på det eftersom det är barn som skulle kunna vara hemma och det handlar ju också om att inte riskera att sprida smitta mer än nödvändigt, säger Pauline Broholm Lindberg.

ANNONS

– Med det sagt måste vi först skaffa oss en bra bild över hur vi behöver fördela personalen inom förvaltningen, innan vi kan fatta ett beslut om att inte ta emot 15-timmarsbarn, tillägger hon.

Märker ni redan av att dessa barn i högre utsträckning hålls hemma?

– Nej, vi har inga sådana indikationer i nuläget.

ANNONS