Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Brand på Kristineheds värmeverk

Det började brinna i en sophög på Kristineheds värmeverk under fredagskvällen. Räddningstjänsten gick ut och varnade närboende, men branden är nu i stort sett släckt och varningen har dragits tillbaka.

Det började brinna i en sophög på Kristineheds värmeverk vid 19-tiden på fredagskvällen. Räddningstjänsten ryckte ut och hade sju enheter på plats under släckningsarbetet.

– Jag kan inte svara på exakt hur mycket som brinner, men det brinner ordentligt i en av högarna och det kan sprida sig vidare i högarna, sa Peter Stened, vakthavande befäl hos räddningstjänsten, tidigt under kvällen.

Jonas Nilsson, räddningsledare hos räddningstjänsten, höll i tåtarna i samband med släckningen.

– Vi har gynnsamma väderförhållanden med svag vind och vi har lyckats begränsa branden till den högen som det startade i. Och det är målet med den här insatsen, begränsa det, släcka ner och lämpa bort, säger Jonas Nilsson

Han bedömer att räddningstjänstens insats haft mycket god verkan hittills.

– Det var bra jobb av Hems personal på plats som påbörjade släckningsarbetet direkt, det har hjälpt oss mycket. Sedan är vinden, att det inte blåser mer än vad det gör, en stor fördel för oss.

Initialt var det sagt att räddningstjänsten skulle utfärda ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, men då räddningstjänsten lyckades begränsa branden gjordes bedömningen att det inte behövdes.

– Röken har vindriktning mot Frennarp och Furet och centrala Halmstad och hade vi inte lyckats hålla den i den högen så hade det eskalerat och då hade det varit bra för folk att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar. Men det behövde vi inte, för det kommer inte bli värre än så här.

Man valde i stället att gå ut med ett så kallat Myndighetsmeddelande.

– Det är snäppet under VMA. Boende i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation, säger Jenny Sigeman, kommunikatör i beredskap hos Halmstads kommun.

Vid 21-tiden på fredagskvällen är branden i stort sett helt släckt och meddelandet har dragits tillbaka.

– Vi har fått god effekt. Det ryker mer eller mindre ingenting längre. Vi kommer avveckla en styrka från platsen och lämnar kvar två man för att bistå Hems personal med den sista delen av släckningsarbetet, säger Peter Stened.

På lördagsmorgonen ger räddningstjänsten information att de lämnade Kristineheds värmeverk vid tiotiden på kvällen innan och lämnade då över arbetet till verksamheten.

– De tog själva över arbetet då och har ansvaret upp till en viss nivå med eftersläckning där, säger Peter Stened.

Det brann som mest i ett par olika sophögar inne på värmeverkets område, men det fanns inte någon spridningsrisk till något annat än just sopor.

Johan Thornbratt, avdelningschef och biträdande säkerhetschef på Hem, har nyligen anlänt till platsen när HP får en pratstund. Han vet inte vad som har orsakat branden, men har en teori.

– Vi vet inte, men en trolig anledning skulle kunna vara sol och värme. Och glas kanske, i samband med sol och värme då.

Vid 9-tiden på lördagsmorgonen var läget i princip oförändrat.

– Det är under kontroll, men när det har varit en sådan här brand och det är så torrt får man se till att det inte tar sig igen. Det blir nästan som en kolmila, det kan ligga och pyra i mitten av högen och då får man se till att det inte kommer något syre till den. Det känns stabilt just nu, men vi måste hela tiden ha koll på den, rapporterar Anders Bredfell, kommunikationschef på Hem.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!