Brand i ugn stoppar Östras brödbakning

Det började brinna i en ugn på Östras bröds bageri på söndagen. Med hjälp av personalen kunde brandmän montera ner ugnen och släcka branden. Förhoppningen är att komma igång med att baka igen under måndagen.

ANNONS
|

Larmet kom till räddningstjänsten strax före klockan 12 på söndagen. En brand hade då brutit ut på Östras bröd på Skansgatan i Halmstad.

Det rök i bageriet och räddningstjänstens rökdykare skickades in för att lokalisera branden. När de kom fram hade personalen redan utrymt bageriet.

– Det brinner i en stor ugn där de gräddar bröd. Elden är begränsad till ugnen så det är ingen spridningsrisk men vi måste montera ner ugnen för att komma åt kunna släcka elden, säger Mats Rydberg, inre befäl på räddningstjänsten, tidigt under insatsen.

Med hjälp av bageriets personal kunde ugnen monteras ner och branden släckas. Senare under eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att insatsen var avslutad.

ANNONS

– Det var isoleringen i ugnen som tagit fyr, så fort vi monterat ner den kunde vi släcka hyfsat snabbt, säger Mats Rydberg.

Hoppas kunna baka igen på måndag

All verksamhet i bageriet stoppades i samband med branden och lokalerna utrymdes. Eftersom branden ledde till en del rökutveckling kommer bageriet behöva saneras innan man kan börja baka igen, det arbetet påbörjades kort efter att räddningstjänstens insats var avslutad.

Förhoppningen är att kunna börja baka igen under måndagen.

– Halmstadsborna kommer tyvärr inte kunna köpa något bröd från Östras imorgon men vi hoppas kunna leverera som vanligt igen redan på tisdag, säger Mathias Jakobsson som är vd för Östras bröd.

Fyra personer har behövt uppsöka vård

Flera personer som jobbade i lokalen har andats in rök i samband med att branden bröt ut. Enligt Mathias Jakobson har ingen kommit till skada men några fick uppsöka vård som en extra säkerhetsåtgärd.

– Två personer har förts till sjukhus för ambulans och ytterligare två har själva tagit sig till vårdcentral för kontroll, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Polisen kommer utreda branden som misstänkt arbetsplatsolycka.

– Det är jättetråkigt men med facit i hand är vi lyckliga att det inte blev värre än vad det blev, säger Mathias Jakobsson.

ANNONS