Bilden är från oktober 2021 fyra månader efter storbranden på Kristineheds kraftvärmeverk. Även då brann det i sophögar på Kristineheds kraftvärmeverk.
Bilden är från oktober 2021 fyra månader efter storbranden på Kristineheds kraftvärmeverk. Även då brann det i sophögar på Kristineheds kraftvärmeverk. Bild: Jari Välitalo

Brand i kraftvärmeverk – boende kände röklukt

Under natten har det brunnit i en större sophög på Kristineheds kraftvärmeverk. Det var boende i närheten som kände röklukten och larmade SOS. Klockan 08.40 meddelade Hem att branden beräknas vara släckt.

ANNONS
|

Det var vid 01.41 under söndagsdygnet som SOS larmades av boende i närheten av kraftvärmeverket. De hade känt en röklukt och den kunde lokaliseras till en brand inne på Kristineheds kraftvärmeverk.

– Det är en hög på sopåtervinningen som brinner. Det är en hög som väntar på att gå till förbränning. Kraftvärmeverket har själva ett system för att släcka när sånt här inträffat och vi bistår dem i arbetet, säger Thomas Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland, vid 02-tiden.

Sophögen beskrivs som 20 gånger 15 meter i yta och åtta meter hög.

– Sådana här sophögar är uppdelade just för att förhindra spridning när det börjar brinna. Nu måste vi få bukt med den här branden för det skulle kunna spridas ändå, men just nu är den begränsad till en hög, säger Tomas Andersson.

ANNONS

”Skarp röklukt”

Vid 03-tiden var arbetet med att få bukt med branden fortfarande i full gång.

– De har tagit fram grävmaskiner för få ut glödbädden så man ska sprida ut den och lägga på sand och vatten. Det kommer nog ta ett tag till, säger Thomas Andersson.

En timma senare lämnade räddningstjänsten och släckningsarbetet sköttes helt av Halmstad energi och miljö.

– Det sprids en skarp röklukt nu över de här delarna av Halmstad. Man kommer nog känna det när man vaknar på morgonen, säger Thomas Andersson.

Hem skrev på sin hemsida att ”röken från branden orsakar lukt men anses inte vara farlig. Stäng fönster och ventilation om du skulle känna obehag.”

Klockan 08.40 meddelade Hem att branden nu beräknas vara släckt.

LÄS MER:Boende besväras av skarp lukt från pyrande avfallshögar

LÄS MER:Nu öppnas de brinnande sophögarna på Kristinehed

ANNONS