Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Brand i butikslokal i centrala Halmstad

Under torsdagskvällen fick räddningstjänsten in ett larm om en brand i en butikslokal på Brogatan i Halmstad. När de kom fram till platsen möttes de av kraftig rök från den drabbade lokalen.

Strax efter 19.30 under torsdagskvällen inkom ett larm om en brand i en butikslokal i centrala Halmstad. Det rörde sig om second hand-butiken Busfrös lokaler på Brogatan och räddningstjänsten skickade 12 enheter för att bekämpa branden.

– Vi är på plats och det är rökutveckling från butiken Busfrös lokaler som ligger jämte gamla H&M, mer än så vet jag inte i nuläget, berättade Mats Rydberg inre befäl på Räddningstjänsten i Halmstad.

– Jag har varit i kontakt med fastighetsägaren och butiksinnehavaren. Enheterna på plats har antagligen fullt upp eftersom jag inte fått någon uppdatering, berättade Mats Rydberg vid 20.15.

Område spärrades av

Brogatan har spärrades av mellan Stora torg och Hantverksgatan och flera stadsbussar har blev stående vid Stora torg.

Även polisen var på plats och hjälpte till.

— Vi är där och bistår räddningstjänsten. Vi är fortsatt på plats vid Brogatan, berättade Fredrik Svedemyr, presstalesperson på polisen, vid 20.40.

Räddningstjänsten var på plats med enheter både från Halmstad och Laholm och vid 20.45 hade även räddningstjänsten från Knäred kallats in.

– Branden är påträffad i källaren och släckning pågår. Det är kraftig rökutveckling i lokalen och utanför, berättade Mats Rydberg då.

”Hög brandbelastning”

Enligt Tina Nordlund, räddningsledare på plats, bekämpade rökdykare branden från två håll.

– Vi jobbar med två rökdykargrupper. En går in från Brogatan och en går in på baksidan. Det är hög brandbelastning där nere så miljön är dålig. Samtidigt ska vi försöka sätta övertryck i de andra lokalerna för att minimera rökspridningen i övriga byggnader, berättade hon strax efter klockan 21.

Då återstod fortfarande flera timmars arbete för räddningstjänsten.

– Vi jobbar med att släcka branden och efter det måste vi ventilera lokalen. Samtidigt ska vi få ut röken från övriga lokaler som blivit smittade av röken.

”Ganska stora skador på lokalen”

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med branden. Däremot befaras skadorna på lokalen vara stora.

– Jag har inte varit där nere och tittat men jag har fått till mig att miljön är dålig. Jag gissar att det är ganska stora skador.

Enligt räddningsledaren har även intilliggande lokaler rökskadats.

– I vilken omfattning vet jag inte men jag tror att det är i viss omfattning i alla fall.

Branden var släckt klockan 22

Strax före 22 meddelade Tina Nordlund att branden var släckt och beräknade att räddningstjänsten skulle vara kvar och jobba på platsen ytterligare ett par timmar.

– Vi har inga rökdykare kvar där nere utan just nu håller vi på att skifta lite personal som ska gå in och kontrollera så att det inte är några glödbränder, sade hon.

Enligt Mats Rydberg, inre befäl på räddningstjänsten, avslutades själva insatsen runt klockan 23.30. Räddningstjänsten har därefter varit kvar med två personer som har bevakat platsen under hela natten. Man har inte drabbats av några bakslag såsom uppblossade bränder under den tiden.

– Vi ska vara kvar fram till skiftbytet nu på morgonen och därefter ta ett nytt beslut om hur vi gör, men vi är säkert kvar fram till klockan nio i alla fall, säger Mats Rydberg.

Branden ska inta ha spridit sig till lokalerna intill. Vad som orsakade den är i nuläget inte känt.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!