Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Bouvin minns tillbaka

Halmstadbon John Bouvin hade länge varit missnöjd med svensk politik när han var med och startade det skandalomsusade partiet. Här minns han åren i en exklusiv intervju.

John Bouvin ler stort och skrattar när han tänker tillbaka. Natten innan Bert Karlsson och Ian Wachtmeister skulle komma till Halmstad för att kampanja åkte John Bouvin runt i kommunen och satte upp affischer där han tyckte att det passade.

– Jag hade inte frågat om lov så jag kom i dispyt med de lokala myndigheterna, för så fick man ju inte lov att göra. Men det skiter jag i, för mig är det bara sunt förnuft som gäller.

När radarparet Bert och Ian kom till Halmstad fylldes torget av människor.

– Handlarna sa att de aldrig sett så många människor på torget förut.

John är känd för flera kontroversiella uttalanden och aktioner. Han tycker inte att han har gjort något fel. Möjligtvis är det en sak i hans politiska karriär han önskar ett annat avslut på.

– Om det är något jag ångrar, så skulle väl det var att jag inte fullföljde och rev riksdagen när jag körde grävmaskinen dit.

Han berättar att det egentligen bara var en symbolhandling men han står ändå fast vid att Sverige skulle må bättre utan riksdagen.

– Om svenska folket visste hur det går till i det där huset skulle de ha gjort revolution för länge sen, säger han och fortsätter:

– Demokrati lägg ägg säger jag. Politikerna lyssnar inte på svenska folket alls.

Efter att Ny demokrati åkte ur riksdagen 1994 reste John till Uganda för att arbeta. Från det arbetet fick han för första gången i sitt liv sparken.

Andra gången skulle dock komma ganska snart igen. När han kom tillbaka till Sverige blev han partiordförande för Ny demokrati, men höll bara posten i ungefär ett år. Vid en demonstration 1 maj 1998 blev han omhändertagen av polisen för störande av ordningen.
Nästa stämma avsatte partiet honom.

– De sparkade ut mig för jag var inte tillräckligt politiskt korrekt.

John bor tillsammans med sin fru i ett timmerhus en bit utanför Halmstad som han byggt själv. Större delen av sitt liv har han arbetat som grävmaskinist och har bott utomlands i flera år i länder som Kenya, Zambia och Malaysia.

Huset är prytt av flera souvenirer. På golvet i vardagsrummet ligger ett kranium från en noshörnings huvud. På väggarna hänger tavlor på släkt och familj.

Att engagera sig som John har gjort har ett pris, som delvis hans familj har fått betala.

– En gång sa min dotter, som har ett annat efternamn, att det är tur att hon inte heter Bouvin.
John har blivit hotad till livet för sitt engagemang flera gånger. Han har fått höra att han ska få ett skott i nacken.

– Jag är ett hot mot etablissemanget. Men jag är inte rädd för döden.

John menar att det varit hans plikt att engagera sig för det han tror på.

– Det är klart att familjen är less på mig, men jag kan inte bara sitta och titta på. Jag har ett ansvar.

John tycker att medier gjorde bort honom och ofta förvrängde hans ord. Trots det står han ändå fast vid mycket av de skandalomsusade händelser han än i dag är känd för.

I brist på bättre alternativ röstar John i dag på Sverigedemokraterna. Han tycker dock att partiets politik är alldeles för mjukt och politiskt korrekt.

Under intervjun använder John ordet "neger" flera gånger och säger att det behövs en kamp mot "det muslimska eländet" men nekar ändå bestämt att han har rasistiska åsikter.

– Man använder det ordet felaktigt. Rasism betyder att man anser sig överlägsen en annan ras, för mig är det inte alls frågan om detta.

När intervjun är färdig avslutar John med att säga:

– Jag hoppas att du fått en rättvis bild av mig nu. Jag är ju inte en ond människa.