Bostadspriserna ökar kraftigt i coronapandemins spår

Bostadspriserna rusar i Halland. Enligt Svensk mäklarstatistik AB har priserna stigit med hela tio procent på bostadsrätter de senaste tre månaderna, vilket är näst mest i landet. Under samma tid har de halländska villapriserna ökat med sju procent.

ANNONS
LocationHalland||

Coronapandemin har inte dämpat fastighetsmarknaden. Tvärtom. Efter en lätt omskakning av branschen för ett år sedan har priserna fortsatt stadigt uppåt – inte minst i Halmstad.

– Det är verkligen säljarens marknad. Nu när folk har lärt sig att leva i det nya ”normaltillståndet” märker vi att allt fler som funderat på att sälja vill göra slag i saken, säger Tomas Nilsson, fastighetsmäklare och kontorsansvarig på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Halmstad.

Tomas Nilsson på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.
Tomas Nilsson på Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Bild: Christian Ekstrand

Fortfarande är det dock få hus till salu i förhållande till efterfrågan. Det, i kombination med de låga räntorna, fortsätter att pressa upp priserna.

Väl förberedd

– De är rekordhöga i Halmstad just nu. Är man på jakt efter en villa bör man se till att vara väl förberedd. Stäm av med banken i god tid och sätt ett maxtak. Det är lätt att ryckas med vid en budgivning, säger Tomas Nilsson.

ANNONS

Han tror inte att den nuvarande prisökningstakten är långsiktigt hållbar.

– Därför är det extra viktigt att ha gjort en kalkyl så att man inte överköper sig. Förutsättningarna kan ju förändras så att man blir tvungen att sälja tidigare än man tänkt sig.

I dag är budgivning snarare regel än undantag vid en bostadsförsäljning i Halmstad. Det bekräftar samtliga mäklare som Hallandsposten pratat med. Även mäklarna själva överraskas ibland av hur mycket en fastighet drar iväg i pris.

– Budgivningarna är svåra att bedöma på den marknad vi har just nu. På vissa håll har vi sett en oerhört snabb prisutveckling, liksom ett flertal toppnoteringar för alla områden i kommunen, säger Dino Kara, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Halmstad.

Dino Kara på Fastighetsbyrån Halmstad
Dino Kara på Fastighetsbyrån Halmstad

Det är alltså inte bara de kustnära villorna som sticker iväg.

Budgivningen går snabbt

– Jag skulle säga att alla områden har hög utväxling. Och som köpare ska man vara medveten om att budgivningen ofta går snabbt, säger Dino Kara och tillägger att snittpriset för en villa i Halmstad nu är över fyra miljoner kronor.

Kalle Svensson är fastighetsmäklare på Bostad & Co.
Kalle Svensson är fastighetsmäklare på Bostad & Co.

Kalle Svensson är fastighetsmäklare på Bostad & Co i Halmstad. Hans råd till förstagångsköpare som drömmer om ett hus men har en begränsad budget, är att ta sig en titt utanför centralorten Halmstad.

ANNONS

– Priserna stiger i kransorterna också. Men även om det har blivit dyrare i Kvibille, Harplinge, Oskarström och Åled så kan man oftast få lite mer hus för pengarna där. Men även utanför centrala Halmstad får man vara beredd på budgivning.

Bostadsmarknaden i siffror

Halmstad

•På tre månader har bostadsrätterna ökat i pris med 8,7 procent.

•Medelpris per kvm är 33 015 kronor.

•På tre månader har villapriserna ökat med 8,5 procent.

•Medelpris per kvm är 31 885 kronor.

Hylte

•Uppgifter över försäljningar saknas, men medelpriset per kvm för en villa är 8 297 kronor.

Laholm

•På tre månader har bostadsrätterna ökat i pris med: Uppgift saknas.

•Medelpris per kvm är 13 498 kronor.

•På tre månader har villapriserna ökat med 6 procent.

•Medelpris per kvm är 20 986 kronor.

Halland

•På tre månader har bostadsrätterna ökat med 9,6 procent

•Medelpris per kvm är 37 014 kronor.

•På tre månader har villapriserna ökat i pris med 7,2 procent.

•Medelpris per kvm är 33 920 kronor.

Källa: Svensk Mäklarstatistik AB

ANNONS