Bostadsplaner gör Äventyrslandets framtid oviss

Kommunen vill bygga bostäder på marken som Äventyrslandet arrenderar. Det har i sin tur lett till att Skanska erbjudit företaget ny mark i Fotstad.
– Det är inte aktuellt med en flytt. Antingen blir vi här för all framtid eller så får politikerna välja att stänga, säger vd Mikael Andréasson.

ANNONS
LocationSöndrum||

I det förslag till Översiktsplan 2050 som har varit ute på samråd finns området som Äventyrslandet arrenderar med. Målet är att bygga bostäder under 2026–2030 uppger kommunens mark- och exploateringschef Magnus Sjöberg.

LÄS MER:Här är synpunkterna på Framtidsplan 2050

Detta har fått Skanska att agera. I ett yttrande lägger företaget fram idén att nöjesparken kan flytta till deras fastighet Fotstad 22:1 utmed väg 26.

Stopp för verksamheten

Skanskas tidigare verksamhet, grustäkt och asfaltsverk, får inte längre bedrivas på grund av det utökade vattenskyddet för Fotstad och Prästjordens vattentäkter.

LÄS MER:Dricksvatten viktigare än grustäkt enligt domstol

– Vi har diskuterat vad man kan tänkas ha för verksamhet på platsen i stället men det är svårt. En industri är till exempel inte förenlig med vattenskyddet. Tanken kom då att erbjuda Äventyrslandet ny mark eftersom vi har sett att kommunen vill bygga bostäder på deras område, säger Bengt Wallin, affärsutvecklare på Skanska.

ANNONS

Flytt inte aktuellt

Äventyrslandets vd Mikael Andréasson säger till HP att han uppskattar att Skanska tänkt på dem, men att det inte är aktuellt med en flytt.

– Vi är inte intresserade av att flytta, vi har ett perfekt läge. När vi skulle köpa parken satt vi i möte med politiker och tjänstemän som tyckte att det var kul att vi ville satsa. För oss var det då viktigt att få vara kvar på den tomt vi är på för all framtid och det fick vi löfte om, vi hade aldrig köpt anläggningen annars, säger han.

Familjen Andréasson tog över efter de förra ägarna år 2006. För några år sedan fick de kännedom om kommunens planer på att bygga bostäder på fastigheterna som de arrenderar.

– Vi har inte kunnat investera en krona i anläggningen. Vår tanke var att göra en året-runt-anläggning men de planerna krossades eftersom vi inte fått några besked om framtiden. I stället har vi satsat 150 miljoner i Exploria i Stockholm, berättar Mikael Andréasson.

Vill att kommunen tänker om

Han anser att kommunen bör tänka om när det gäller bostäder på platsen.

– En ÖP går alltid att ändra och det finns andra platser att bygga bostäder på. Här har det varit nöjespark sedan 60-talet och vi vill vara kvar. Äventyrslandet är en turistattraktion som lockar folk från hela södra Sverige vilket även gynnar andra delar av näringslivet. Dessutom sysselsätter vi mellan 100–120 ungdomar varje sommar, säger Mikael Andréasson och fortsätter:

ANNONS

– Antingen blir vi kvar här för all framtid eller så får politikerna välja att stänga. Vill de få bort Äventyrslandet är det deras val.

Känner inte till något löfte

Både Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, och Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande i samma utskott, säger att de inte känner till något gammalt löfte.

– De avtal som finns antyder heller inte något sådant implicit löfte, uppger Jenny Axelsson.

Ingen av dem kan heller tänka sig att backa från bostadsplanerna på området.

– Jag ser ingen anledning till det i dagsläget. Det är svårt att hitta bra mark för att bygga bostäder. Det här är ett stort område som hade kunnat ge ett rejält tillskott av bostäder, vilket vår växande kommun behöver, menar Stefan Pålsson.

Jenny Axelsson tillägger att flytt ska ske senast 2026 då arrendet går ut, om inte Äventyrslandet önskar upplösa avtalet innan dess. Gällande avtal ger inte någon rätt till ersättning vid vare sig flytt eller när avtalen upphör, påpekar hon.

Minskad bostadssegregation

Varför är det så viktigt att bygga bostäder just på den här marken?

– Vi har ett stort behov av nya bostäder i centralorten Halmstad och att minska bostadssegregationen, vilket gör det viktigt att öka andelen flerfamiljshus på väster, säger Jenny Axelsson.

ANNONS

– Platsen är särskilt intressant då man kan bygga hyres- och bostadsrätter som saknas i Söndrum. Det bidrar till minskad segregation. Det innebär också att de som genomgår skilsmässa, eller äldre som vill lämna villan, har lägenheter att tillgå i närområdet, säger Stefan Pålsson.

Hur ser ni på att en av kommunens turistattraktioner kan försvinna? Kan det till exempel påverka andra delar av näringslivet?

– Givetvis får det påverkan, men omfattningen är svår att bedöma, säger Jenny Axelsson.

– Vi inom S tycker att området ska omvandlas till bostadsområde. Det är ett stort område som säkert kan inrymma en del verksamheter också, dock inte av den karaktären som är där i dag. Spontant tycker jag att det vore bra om Äventyrslandet erbjöds att arrendera eller köpa mark på annan plats i kommunen, men det förutsätter ju ett intresse från Äventyrslandet, säger Stefan Pålsson.

LÄS MER:Skatteverket kritiserar flera bolag i Andréassons nöjeskoncern

LÄS MER:Andréassons nöjeskoncern skakas efter konkursen

ANNONS