Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill berätta. Omar Awad längst till vänster har stått i kö utanför HFAB sedan onsdag eftermiddag. I dag klockan nio är han först in till kundtjänst för att registrera sig och för en av lägenheterna. 36 personer stod i går kväll i samma kö och för de flesta av dem lär det inte bli någon lägenhet. Många ville berätta, vissa anonymt, om den svåra situation de befinner sig i. Bild: Lina Salomonsson

Bostadslösa väntade förgäves i nattkylan

36 personer väntar under natten i kylan utanför HFAB: s kontor inför släppet av nybyggda lägenheter på Söder klockan nio på lördag morgon. Många av dem väntar sannolikt förgäves.

När HFAB förra året släppte 50 nybyggda lägenheter "först till kvarn" utan krav på köpoäng så ringlade sig kön lång. När det blev dags att göra samma sak med 100 lägenheter i kvarteret Borgen på Söder tänkte bostadsbolaget om och införde en digital lösning så att de som vill kan registrera sig i förväg och söka lägenheterna hemifrån.

Det finns fortfarande möjlighet att registrera sig på plats hos HFAB med hjälp av personal i kundcenter.

– Men lägenheterna släpps samtidigt på nätet som dörrarna öppnas till kundcenter, säger Ulf Nilsson, chef för affärsutveckling och kommunikation på HFAB och förklarar att de första i kön in till kundtjänst för att registrera sig har "ungefär samma chans som de som sitter hemma vid datorn" medan de som står längre bak får det tuffare.

– Vi har talat med alla i kön i dag och försökt förklara, säger Ulf Nilsson.

Men det finns de som inte ser någon annan möjlighet, trots att de vet att chanserna är små.

Utanför HFAB-huset köar på fredagskvällen 36 personer, många har väntat i flera dagar. Alla är nyanlända och flerparten kommer från Syrien. De har bott i Sverige i några år men har inte haft en chans att komma in på bostadsmarknaden.

De flesta av dem kommer nog inte att få någon lägenhet nu heller.

– Jag vet att jag inte kommer att få någon lägenhet, säger Anas Bairoumi, som har kommit för att hjälpa de andra kön och försöka få dem att inse att de borde åka hem.

– Många kan inte svenska. De kan inte registrera sig på hemsidan och enda chansen är att komma hit, säger Anas som precis har varit och hämtat kaffe på sin brors frisersalong ett stenkast bort för att bjuda på i den kalla kvällen.

En som har chansen att få en lägenhet är Omar Awad. På den handskrivna listan som de 36 köande har stenkoll på är han nummer ett. I dag bor han med sina tre barn och sin fru hemma hos en vän. Det här blir hans tredje natt utanför HFAB, där han har köat sedan onsdag eftermiddag.

– Vi vill bo i Halmstad, men det är väldigt svårt, säger han.

Längs gatan sitter män i bilar. Fyra kvinnor står i kön, men de är inte på plats när HP är där. Man kan inte vara borta mer än någon timme, får vi veta.

Många har åkt långt. Någon bor i Simrishamn, en annan har åkt från Borås, en tredje från Hagfors.

Amjad berättar att han bor med tre andra personer i en etta i Malmö. Han betalar 2000 kronor för boendet och 800 kronor extra för att få vara skriven på en adress. Nio personer betalar för samma tjänst, utan att bo där.

– Det här är Sverige, tyvärr, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!