Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bostadshus, bakstuga och konstmuseum till arkitekturfinal

De fyra bostadshusen Kronolund i Frösakull, bakstugan Komfusenbo i Harplinge och Hallands konstmuseum. Det är de tre finalisterna i tävlingen Årets arkitekturpris i Halmstad.

Byggnadsnämnden har nu valt ut tre tävlingsbidrag av totalt sex bidrag som nominerats av allmänheten.

Flest nomineringar har bostadshusen i Frösakull fått. Byggnadsnämndens motivering till sitt val är att bebyggelsen har ”en stadga och tydlighet i uttrycket.” Sammanlagt innehåller de fyra husen 86 lägenheter. Det finns byggrätt för ytterligare två byggnader.

Komfusenbo är en 25 kvadratmeter stor Attefallsbyggnad som innehåller bakstuga med vedeldad ugn, vedförråd och växthus. Enligt byggnadsnämnden är det ”en liten och välkomponerad byggnad klädd i faluröd träpanel och täckt med ett sadeltak i plåt. Fina nätta detaljer och en väl vald placering på tomten förhöjer upplevelsen.”

Det tredje finalbidraget är Hallands konstmuseum, som renoverats, byggts om och byggts till. Enligt byggnadsnämnden har de nya fasaderna inspirerats av indelning, linjer och kulör från den kulturhistoriskt värdefulla tegelbyggnaden som uppfördes 1933.

”Invändigt har lokala hallandskonstnärer och hantverkare engagerats för att skapa inredningsdetaljer och möbler som lyfter helhetsintrycket”, skriver byggnadsnämnden i sin motivering.

Nu kan allmänheten rösta på bidragen på kommunens hemsida och vinnaren presenteras efter sommaren.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här