Bostadsbolaget Willhem har meddelat sina hyresgäster att hyran kommer att höjsa med 3,75 procent från och med första april, trots att förhandlingen med Hyresgästföreningen har strandat.
Bostadsbolaget Willhem har meddelat sina hyresgäster att hyran kommer att höjsa med 3,75 procent från och med första april, trots att förhandlingen med Hyresgästföreningen har strandat.

Bostadsbolag höjer hyran – trots strandad förhandling

Trots att förhandlingarna har strandat går fastighetsägaren Willhem ut med information till sina hyresgäster om att hyran kommer att höjas med 3,75 procent. Hyresgästföreningen ryter ifrån och uppmanar alla drabbade att fortsätta betala den gamla hyran.

ANNONS
|

Det kommunala bostadsbolaget HFAB kunde redan innan årsskiftet meddela sina hyresgäster att 2023 års hyra var färdigförhandlad. Hyresgästföreningen uppgav att det hade varit tuffa förhandlingar. HFAB hade från början krävt att få höja hyrorna med 5,5 procent, men parterna enades till slut om en höjning på 3,3 procent.

Diskussionerna med det privata fastighetsbolaget Willhem har dock varit ännu tuffare.

– Willhem valde att stranda förhandlingarna när vi inte kom överens, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen och tillägger:

– Vi kom inte överens för att vi ville ge en lägre procentuell höjning på de lägenheter som är dyra, varpå Willhem svarar med att de lägenheter som inte är dyra då ska få en högre höjning och på så sätt betala mer för att de dyra skulle få en lägre höjning. Detta var inget vi ville gå med på.

ANNONS

Enligt siffror från tidningen Hem&Hyra är den genomsnittliga hyreshöjningen i Sverige för 2023 4,12 procent. Bland de kommunala fastighetsbolagen i Halland ligger Eksta bostads AB i Kungsbacka högst med 3,90 procent och därefter kommer Hyltebostäder med 3,80 procent.

Då låter inte 3,75 procent orimligt?

– Som sagt är det inga oenigheter kring 3,75 procent utan det är kring differentieringen som vi inte har kunnat enas. Vi har velat se över de här nivåerna ett tag och ansåg att det var ett ypperligt tillfälle nu. Vi var tydliga redan från början och skickade först ut ett förslag som Willhem sade nej till, sedan skickade vi ut ett nytt förslag som de också sade nej till. Sedan strandade de förhandlingarna helt, säger Nicklas Lidholm.

Hyresgästföreningen har nu meddelat sina medlemmar att förhandlingen har strandat och uppmanar hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran, även om avin som skickas ut innehåller ett högre belopp. Hyresgästföreningen skriver i ett utskick att man vill att hyresnämnden prövar ärendet och erbjuder medlemmarna hjälp och stöd i processen.

– Med utskicket vill vi bara upplysa hyresgästerna om deras rättigheter, säger Nicklas Lidholm.

Boende i de aktuella fastigheterna som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen, vad kan de göra?

ANNONS

– De kan representera sig själva. Vi företräder i första hand våra medlemmar, men om någon ringer och undrar över något svarar vi givetvis på frågor och är behjälpliga på bästa sätt.

Hur går processen vidare nu?

– Vi har inte hört något från Willhem alls, och vi har inte hunnit prata ihop oss om hur vi ska agera. Det har gått väldigt snabbt och vi har blivit nedringda av hyresgäster som är nyfikna på vad det här innebär och vad det är som har hänt.

Catarina Altement, regionchef syd på Willhem skriver i ett mejl till HP att bolaget har haft kraftigt ökade kostnader och att man behöver täckning för dessa i hyresförhandlingarna.

Varför genomför ni hyreshöjningen på 3,75 procent trots att förhandlingarna med Hyresgästföreningen har strandat?

”Vi har haft långa diskussioner med Hyresgästföreningen där vi tyvärr inte kunnat landa i en överenskommelse som båda parter kan acceptera. Vi har därför inte sett något annat alternativ än att frånträda förhandlingarna. Vi kommer att avisera de nya hyrorna från 1 april och har valt att inte avisera någon retroaktiv höjning på grund av det ekonomiska läget som påverkar oss alla. Vi tycker att 3,75 % är en fullt rimlig nivå som är lägre än genomsnittet i Sverige (ca 4,5 %) och följer den allmänna hyresutvecklingen i Halmstad 2023”, skriver Catarina Altement.

ANNONS

Om en hyresgäst betalar den ”gamla hyran” även efter 1 april, hur agerar ni då?

”Då kommer vi att behöva pröva hyran i hyresnämnden som fäller ett avgörande.”

Hyreshöjningar i Halland

Enligt tidningen Hem&Hyra har fem kommunala bostadsbolag i Halland förhandlat färdigt hyrorna för 2023. Så här stora blir höjningarna.

Falkenberg, Fabo, 3,31%

Halmstad, HFAB, 3,30%

Hylte, Hyltebostäder, 3,80%

Kungsbacka, Eksta bostads AB, 3,90%

Laholm, Laholmshem, 3,30% (samt 75 kr/mån i värmetillägg)

Källa: Hem&Hyra

ANNONS