Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostäder blir allt dyrare

Att köpa boende har blivit mycket dyrare på sistone. Bara sedan i somras har snittpriserna på en bostadsrätt i Halmstad stigit med 17 procent.

I vintras skrev HP om att många mäklare spådde rejäla prisökningar för bostäder under 2015. Och de verkar ha fått rätt.

I sommar har priserna på både bostadsrätter och villor stigit i en rasande takt i Halland. Den största ökningen har skett i Halmstad, där medelpriset på bostadsrätter de senaste tolv månaderna har stigit med över 30 procent. Bara sedan i juni är ökningen 17 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik, som grundar sig på siffror från 80 procent av landets försäljningar gjorda av fastighetsmäklare.

Pugh Rengensjö, franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling i Halmstad, har märkt av de stigande priserna, och ser ett par anledningar till ökningen.

– Framför allt att det har varit ett lågt ränteläge så länge. Det finns inga indikationer på att räntorna kommer att stiga kraftigt inom den närmaste framtiden. Det är också större efterfrågan på bostadsrätter jämfört med villor.

Dessutom ser han en förändrad demografi som en del av förklaringen.

– De äldre blir allt fler och de efterfrågar enklare boenden. Många flyttar då från villa till bostadsrätt. De har ekonomin och är inte lika priskänsliga som exempelvis barnfamiljer. De är en köpstark grupp.

Även på Mäklarhuset har man sett den här uppgången. Henrik Borglin, mäklare och delägare, har märkt en stor skillnad i år jämfört med i fjol.

– Statistiken stämmer rätt väl överens med vår känsla. Vi har sett en stor ökning, en uppgång på budgivningarna med 15–20 procent, sedan i somras. Det är ett begränsat utbud och låga räntor. Samtidigt finns det en stor efterfrågan.

Han ser heller inte att prisökningen kommer att sakta ner.

– Folk har ett behov och vi lägger rätt mycket på boende i Sverige. Jämfört med övriga världen så prioriterar vi boendet.

Kalle Svensson på Bostad & co har också märkt uppgången på både lägenheter och villor.

– I Halmstadområdet har det varit en stor efterfrågan, och även i kommunens ytterområde. Det har varit färre objekt, och efter sommaren har det varit stort intresse.

Inte heller han ser att priserna kommer att sjunka den närmaste tiden. Dock kan funderingarna på amorteringskrav spela en viss roll.

– Det kommer att fortsätta vara en stabil marknad. Men det är lite beroende på politiska beslut. Det finns en politisk osäkerhet om vad som kommer att hända.

I somras såldes en lägenhet på Söder där utgångspriset var 14,5 miljoner, mycket högre än normalt i Halmstad. I statistiken är denna med, och den kan påverka siffrorna något. Men under hela året har det varit stadigt uppgående priser ändå.

Pugh Rengensjö ser heller ingen risk med att siffrorna kan verka högre för att fler dyrare, nybyggda, lägenheter säljs.

– Det tror jag inte. Nyproduktionen är en sådan liten del av det. Visst kan det påverka lite grann, men inte så mycket jämfört med för tolv månader sedan, då det också fanns nyproduktion.

Överlag finns det för få nya lägenheter på marknaden.

– Det byggs mycket, men det hinner inte täcka upp efterfrågan. Det finns inte hyresrätter så det räcker. Nyproduktionen hinner inte med, säger Pugh Rengensjö.

När det kommer till villor så har priset legat hyfsat stabilt under sommaren, men tittar man på utvecklingen under det senaste året så ser man en rejäl uppgång i hela landet. I Halland har villapriserna stigit i alla kommuner utom i Laholm. I Halmstad har de blivit elva procent dyrare.

Även fritidshusen har blivit dyrare. Halmstad är den kommun i Halland där ökningen har varit minst, men ligger ändå på tio procent.

Eftersom räntorna inte verkar förändras nämndvärt framöver så tror inte Pugh Rengensjö att vi har sett slutet på prisökningen. Den kommer också att fortsätta så länge vi har den demografiska ökningen kvar som den är i dag, menar han. Men det finns vissa saker som kan tyda på en avmattning.

– Det pratas om amorteringskrav. Vissa banker har infört det mot kunderna. Jag tror inte att priserna kommer att rusa så mycket som vi har sett nu. Det funkar inte heller att det går upp så mycket hela tiden. En måttlig uppgång är bäst.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!