Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Borta bra men hemma bäst

Åsa Gessle – designer, Halmstadbo och dansbandsentusiast. Gift med Per Gessle, och sedan 20 år en av delägarna i Hotel Tylösand, något som firas med stor baluns i morgon. För Hallandsposten berättar hon om drömmarna, turnélivet och att hon lika gärna buggar loss till dansband som till Gyllene Tider.

– Jag kan inte riktigt koppla av när jag går här, säger Åsa Gessle när vi precis har satt oss inne på nattklubben Leifs på Hotel Tylösand. Hon är nämligen pedant precis som sin make och vill att allting ska vara i ordning. Det är Åsa som står bakom redesignen och ombyggnationen som inför förra sommaren utmynnade i Leifs Bar & Grill.

Hotel Tylösand förvärvades relativt billigt från koncernen Reso 1995 av paret Gessle och affärsmannen Björn Nordstrand. Anläggningen var vid den tiden i behov av lite mer ägarkärlek och utvecklingen har sedan dess varit imponerande.

– Vi har återinvesterat väldigt mycket av överskottet varje år i anläggningen. Det är roligt att hotellet ständigt växer och förnyas, menar Åsa och berättar att det alltid har varit en dröm för henne att driva hotell, även om hon trodde att det snarare skulle vara ett litet boutiquehotell på landsbygden än en stor kongressanläggning.

När det gäller driften av hotellet är det Åsa som står för många av idéerna avseende utseende och innehåll.

– Per är mer intresserad av konsten som hänger på väggarna och vinet som serveras i glasen i restaurangerna.

Länge fanns det idéer om att utöka konferensanläggningen på Hotel Tylösand till att även omfatta Tylön, planer som dock har skrinlagts. Tankarna kom ganska långt, men föll till slut på att det skulle bli för svårt att få ekonomin att gå ihop.

En idé som däremot fortfarande finns, och som Åsa gärna ser blir verklighet, är ett soldäck på taket ovanpå spabyggnaden.

– Många av mina favorithotell utomlands har en solterrass på taket med en bar. Unique i Sao Paulo är ett sådant exempel och jag tycker att det vore väldigt trevligt om vi kunde få till det även här, konstaterar Åsa som annars är ganska nöjd – framförallt med Leifs Lounge och Bettans Bar.

– När jag är borta från Halmstad längtar jag alltid efter Leifs och Bettans, här känner jag mig hemma. Det känns som mina bäbisar, kan man säga så? frågar sig Åsa.

Hon tar en liten klunk av det te med färsk mynta som just serverats och berättar om hur det kom sig att hon hamnade i Halmstad. Det var 33 år sedan, 1982, då hon flyttade till den halländska residensstaden för att öppna klädbutik med dåvarande pojkvännen.

Förhållandet tog dock slut och vid ett tillfälle på utestället Norre Kavaljeren blev hon presenterad för Per Gessle, av den gemensamma vännen Lasse Nordin.

– Jag visste vem Per var sedan tidigare, men Gyllene Tider var inte direkt mina idoler om man säger så. Jag hade dessutom bott några år utomlands och hade inte riktigt koll på Pers karriär.

Amors pilar träffade inte riktigt den kvällen, men någon månad senare damp det ner ett brev i Åsas brevlåda, undertecknat Per Gessle.

– Han la ut texten om min hund och att jag gärna kunde lämna den hemma om han fick chans att bjuda mig på middag. Brevet var skrivet med glimt i ögat och det kännetecknar verkligen Per.

– Han gillar fortfarande att skriva handskrivna brev, för övrigt.

Sedan dess har Åsa och Per varit ett par och sedan dess är det Åsa som har planerat allting kring Roxettes resor.

– Jag har rest med Per sedan 1989 och då kan du tänka dig att vi har bott på väldigt många hotell på olika platser i världen. Jag vågar inte ens tänka på hur många... I början var det mycket promotion och då kunde vi avverka flera städer per dag, men nu är det lugnare. Nu hinner vi stanna upp och samla intryck.

Förutom att samla inspiration från olika hotell har Åsa haft med

filmkameran under alla resor, något som är grogrunden för en film som snart är färdig, signerad den framgångsrike filmregissören Jonas Åkerlund.

– Jag har varit framme med kameran ända sedan inspelningarna av Joyride-skivan och det är vi glada för nu. Det finns många roliga minnen dokumenterade.

Var filmen ska sändas är ännu inte klart, men produktionen är inne i ett slutskede.

– Vi är samlare både Per och jag. I mitt fall handlar det om inredningstidningar och designinspiration. Att vilja dokumentera med kameran är väl också ett uttryck för samlarådran antar jag, konstaterar Åsa och pekar på väggen bakom oss. Där hänger många gamla minnen från Roxette och Gyllene Tider som Per har valt att samla på sig genom åren – allt från guldskivor, till gitarrer och refuseringsbrev från Gyllene Tiders första kontakter med skivbolag.

De senaste två åren har familjen Gessle bott i Halmstad, mest för att sonen Gabriel har slutfört sina gymnasiestudier i spelutveckling. För Åsa har det varit perfekt, hon trivs i Halmstad medan det för Per passar bättre att pendla till Stockholm.

– Jag har mycket mer att göra här eftersom jag jobbar med hotellet. Det blir mer socialt, medan Per sitter i studion och jobbar – antingen hemma eller hos Mats ”MP” Persson. Per har mer socialt liv i Stockholm. Jag gillar även att gå ut och dansa till dansband, senast för någon vecka sedan i Västerhagen. Jag har fortfarande träningsvärk efter det. Att dansa till dansband är dock inget som jag får med Per på, säger Åsa och skrattar.

Halmstad har annars alltid varit en lugn plats för att samla kraft. Även om Roxette ett tag var ett av världens största band har Åsa och Per alltid strävat efter att ha en fot kvar i verkligheten.

– Vi kommer hem till Halmstad för att hämta kraft. Jag älskar att gå Prins Bertils stig, vilket jag gör nästan varje dag. Det är häftigt att det händer nya saker hela tiden och landskapet förändras utmed vägen. Mitt smultronställe är Tylöbäck där det råder en slags trolsk stämning, även om jag tycker att man borde rensa upp lite bland alla gamla träd…

Ett annat smultronställe är trädgården där Åsa och Per gillar att bara sitta och njuta av lugnet, samt att äta frukost i den speciella frukosthörnan.

– Det är skönt att ha lite rutiner. Per dricker alltid filterkaffe på bestämda tider som en gammat tant, haha.

För Åsa är det numera designintresset som utgör mycket av hennes vardag. Det började när det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, HFAB, arrangerade en bomässa 2007 och Lasse Nordin frågade om Åsa kunde inreda en av lägenheterna.

– Jag tackade nej först eftersom det var mitt i en turné, men den egentliga orsaken var nog att jag tyckte att det var lite läskigt. Till slut tackade jag ja vilket jag är glad för i dag. Jag använde By Rydéns lampor i lägenheten och vi fick bra kontakt med dem. De undrade om jag inte var intresserad av att designa egna lampor.

På den vägen är det och nu har Åsa lanserat en serie lampor tillsammans med By Rydéns. Temat är kärlek och fred och peacemärket är en central del av designen.

– Målet är att varje säsong komma ut med en eller två lampor. Jag har många färdiga som väntar på sin födelse, säger Åsa som är engagerad i varje detalj när det gäller lamporna.

– Det tog ett tag innan jag vågade mig ut på det osäkra vatten som det innebär att designa egna lampor. Jag har efterhand lärt mig att det är viktigt att tro på sig själv och utmana sig själv.

Kärleken är Åsas utgångspunkt när hon designar. För henne är det självklart att kärlek gör oss människor bättre och hennes budskap är att vi borde vara snällare mot varandra och glädja oss åt varandras framgångar.

– Mina lampor står för kärlek och fred. Det kanske låter klyschigt, men kärlek och fred är det fundamentala i världen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!