Bombhot mot Sturegymnasiet

Sturegymnasiet evakuerades under fredagsmorgonen till följd av ett bombhot.
– Alla förstod väl att det var allvar, men det kändes samtidigt så overkligt, inte på riktigt liksom, säger eleven Lukas Tilmaz. Vid lunchtid riktades ett bombhot även mot Kattegattgymnasiet. Även på Sannarpsgymnasiet väljer man att avsluta skoldagen i förtid.

ANNONS
|

Vid lunchtid inkom bombhotet mot Kattegattgymnasiet.

– Polisen är på plats och genomför informationsinhämtning, säger Fredrik Svedemyr.

Mikael Novak, kommunikatör hos Halmstads kommun, berättar att hotet kom per telefon.

– Det kom ett telefonsamtal för 15 minuter sedan och skolledningen sitter nu i möte. Man hanterar det på samma sätt som tidigare och utrymmer skolan. Man måste ta det på allvar, säger Mikael Novak vid 12.40-tiden.

Strax innan klockan 13 arbetade polisen fortfarande med informationsinhämtning.

– Vi har inte upprättat några avspärrningar runt skolan, säger Fredrik Svedemyr.

Rektorn på Kattegattgymnasiet, Per-Henrik Beischer, berättar att hotet ringdes in till skolans expedition.

ANNONS

– Vi kontaktade polisen direkt. Vi var extra på tårna efter det som hänt på Sturegymnasiet tidigare och krisgruppen var redan samlad, säger han och menar att beslutet att evakuera och skicka hem eleverna var självklart.

– Även om polisen har gett uttryck för att hotet inte kommer att verkställas så tar vi alla hot på allvar, säger Per-Henrik Beischer.

Även på Sannarpsgymnasiet, som alltså inte har hotats, valde man att avsluta skoldagen vid lunchtid.

– Det var inte ett särskilt svårt beslut att ta med tanke på händelserna på Sture och sedan på Kattegatt. Eleverna på våra tre skolor kommunicerar ju med varandra och det blev så mycket oro och frågor om det. Vi tog beslut att skicka hem eleverna och nu har de gett sig iväg. Det har gått lugnt till, det har inte funnits någon panik, säger Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet.

Det första bombhotet, det som riktades mot Sturegymnasiet, kom initialt in till ett medieföretag under fredagsmorgonen, innan det förmedlades vidare till polisen och därefter till Halmstads kommun. Hotet nådde skolledningen vid åttatiden på fredagsmorgonen.

– Det har inkommit ett bombhot som sedan har kommit ner till polisen i Halland som informerade oss om det här i morse. Med anledningen av det beslutade vi att utrymma skolan under förmiddagen. Vid 10.30 ska skolan vara tömd som en säkerhetsåtgärd, säger Peter Hjelm, tf. gymnasiechef på Sturegymnasiet.

ANNONS

Under förmiddagen har samtliga elever och personal utrymts.

– Utrymningen går lugnt och sansat till, så det har gått bra. Vi har gått runt till de olika lokalerna och informerat om det vi har vetat, så personal och elever har kunnat ta sig hem i lugn och ro. Den generella uppfattningen är att det har gått lugnt och städat till, säger Peter Hjelm.

Polisen är på plats vid skolan, men det är i nuläget inte klarlagt huruvida det rör sig om ett seriöst hot.

– Det kom in via någon tidning, men jag vet inte mer om det. Vi håller på att kontrollera det, men vet inte ännu om det ligger något konkret och allvarligt bakom eller om det bara är trams, säger David Ivansson, polisens stationsbefäl i Halmstad.

Enligt polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr har man en mindre resurs på plats och arbetar just nu med informationsinhämtning.

– Vi tar det här på största allvar, säger Fredrik Svedemyr.

Lukas Tilmaz, som går första året på samhällsprogrammet, berättar att han satt mitt i en mattelektion när personal strax efter nio på morgonen kom in i klassrummet och berättade att skolan måste utrymmas.

– De sa att vi måste ta oss ut ur skolan och bort från skolområdet och att vi skulle åka hem för att det hade kommit ett bombhot mot skolan. Det kändes overkligt, inte på riktigt, berättar han.

ANNONS
Lukas Tilmaz som går första året på samhällsprogrammet på Sturegymnasiet.
Lukas Tilmaz som går första året på samhällsprogrammet på Sturegymnasiet. Bild: Privat

Stämningen bland klasskamraterna beskriver han som lite chockartad, men absolut inte panikartad.

Lukas berättar vidare att alla elever och personal även fick instruktioner via Teams om att lämna skolan.

– Alla lektioner avbröts och vi tog bara våra grejer och stack, men restaurangeleverna fick ju dra från sina kökslektioner och bara lämna maten, säger han och tillägger att stämningen var lugn när samtliga lämnade skolområdet.

– Alla förstod väl att det var allvar, men det kändes samtidigt så overkligt, inte på riktigt liksom, säger han.

Vid lunchtid har polisen avslutat insatsen och har ingen patrull kvar på Sturegymnasiet.

– Nu går det vidare utredningsvägen. Vi tittar på de uppgifter som vi inhämtat under förmiddagen och tar med oss det in i den kommande utredningen. Sedan får vi se om det finns fler uppgifter som vi kan gå vidare med, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Polisen har upprättat två anmälningar om olaga hot mot grupp och man har i nuläget ingen misstänkt.

Sturegymnasiet, Kattegattgymnasiet och Sannarpsgymnasiet håller stängt resten av fredagen och undervisningen återupptas på måndag. Personal och vårdnadshavare har informerats och kommer informeras ytterligare om ny information finns, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

ANNONS