Matilda Leander, Emma Bergholtz och Anna Johansson går in till studentavslutningen med blandade känslor efter en gymnasietid till stora delar präglade av pandemin.
Matilda Leander, Emma Bergholtz och Anna Johansson går in till studentavslutningen med blandade känslor efter en gymnasietid till stora delar präglade av pandemin. Bild: Povel Arwidson

Blivande studenterna om en förlorad gymnasietid: ”Känns fel att vi ska sluta nu”

Med nästan halva skolgången påverkad av pandemin berättar årets studenter om vad som känns som en förlorad tid.
– Alla hade sagt att gymnasiet skulle bli bland den bästa tiden i livet. Sedan satt man hemma i sängen i pyjamas klockan två på eftermiddagen, säger Emilia Bergholtz.

ANNONS
|

Gymnasieeleverna som tar studenten nu, de födda 2002, har fått nästan halva sin skolgång söndertrasad av covid-19 och distansstudier. Beslutet om att gymnasieskolorna skulle ha distansundervisning kom först våren 2020 och även om de fick komma tillbaka till skolan en tid i höstas och nu i vår har stora delar av skoltiden präglats av hemmastudier.

– Det känns konstigt att vi varit hemma så länge och sedan kommer tillbaka för att fira. Man undrar nästan vad det är vi firar – eftersom vi har varit hemma så mycket och missat så mycket skoltid. Annars hade vi haft fester, lekar och umgåtts det här sista året. Nu blir det som att man slängs in i avslutet, säger Matilda Leander.

ANNONS

LÄS MER:Dags för studentvecka i Halmstad – allt du behöver veta

Saknat den sociala biten: ”Mått ganska dåligt”

Matilda Leander, Emilia Bergholtz och Anna Johansson tar studenten från Sturegymnasiets teaterprogram på onsdag. Ingen av dem har varit ett fan av distanspluggsmånaderna.

– Jag har mått ganska dåligt under den här tiden. Jag får energi från människor och jag behöver göra saker hela tiden. Att sitta hemma i sängen hela dagarna har gjort att jag tappat motivationen, säger Matilda Leander.

Framför allt har de saknat den sociala biten.

– Normalt ses man ju varje dag i skolan och då blir det naturligt att man pluggar ihop eller går in till stan när man slutar. Sitter man hemma blir det ett större steg att ta kontakt, säger Matilda Leander.

Anna Johansson minns speciellt när de under distanstiden fick komma in till skolan för betygssamtal.

– Vi skulle egentligen komma in en och en. Men helt plötsligt satt hela klassen här och ingen ville åka hem för att vi äntligen fick träffas, säger hon.

”Att det redan är studenten känns inte sant”

Alla tre tycker att gymnasietiden gick mycket snabbare på grund av pandemin.

– Det känns som att det har varit en paus – att det redan är studenten känns inte sant, säger Emilia Bergholtz och fortsätter:

– Jag kommer ihåg innan man började gymnasiet och alla pratade om hur man skulle träffa massa nya vänner, göra roliga saker och ha ens livs bästa tid. Och så fick man inte träffa någon alls – skulle detta vara ”the time of my life” och så sitter jag hemma i min säng i pyjamas klockan två på eftermiddagen?

ANNONS

Lösningen för framtiden – värnplikt

Nu blir det också en studentavslutning utan bal och med restriktioner.

– Man säger att det är samma för alla i samhället men många saker kan man ju flytta på. Studenten är bara nu och det blir halvdant, suckar Matilda Leander.

Efter studenten har Anna Johansson sökt för att studera vidare.

– Jag har sökt folkhögskolor och inte velat tänka på att det kan vara annorlunda. Men många skolor skriver att det är risk för att studierna är på distans – och vanligtvis läser man bara ett år på folkhögskola, säger hon.

Emilia och Matildas lösning på den oklara corona-tillvaron blir att dra i väg och göra lumpen.

– Skönt att inte behöva tänka på jobb eller huruvida man kan ge sig ut att resa. Nu har vi de här tio månaderna i värnplikten och sedan är förhoppningsvis pandemin över och man kan återgå till livet, säger Emilia Bergholtz.

ANNONS