Blåsig helg att vänta – men då kommer värmen

Den som har tänkt ge sig ut på det böljande blå i en fritidsjolle i helgen bör tänka om. Det väntas ganska kraftiga vindbyar så helgen lämpar sig snarare för en god bok i soffan.

ANNONS
|

Våren 2020 lämnar än så länge mycket mer att önska. Vädret har minst sagt varit en besvikelse och det ser inte ut att bli bättre än på ett tag.

Under den kommande helgen gäller det att hålla hårt i hatten om man väljer att lämna hemmets trygga vrå. Det ska blåsa till ganska rejält och närmar sig stormstyrka i vindbyarna.

Det är dock ganska lugnt än så länge. Fredagseftermiddagen och -kvällen kommer hålla sig ganska stilla vindmässigt, men med blygsamma temperaturer som knappt rör sig över tiogradersstrecket.

– Vi är inne i en ostadig period med väldigt kall luftmassa över oss vilket ger blygsamma dagstemperaturer, säger Lisa Frost, meteorolog hos SMHI.

ANNONS

Under lördagen blåser det dock upp. Det är fortsatt ostadigt väder med mycket moln och enstaka skurar, men vindarna kan nå upp till hela 21 sekundmeter i vindbyarna. Gränsen för stormbyar ligger på 24 meter per sekund.

Söndagen kommer vara snarlik lördagen med skurar och kraftig vind, även om det kanske kan bli aningen lugnare än lördagen. Temperaturmässigt ligger det fortsatt på omkring tio grader.

– Det är blåsigt och ostadigt. Det är nästan en kylslagen helg med tanke på att det är mitten av maj, säger Lisa Frost.

Det finns dock ett ljus i slutet av tunneln. Det har tidigare talats om att det skulle kunna bli högsommarvärme med 25 grader till nästa helg. Riktigt så bra blir det inte enligt den senaste prognosen, men en klar förbättring är ändå att vänta.

– Jag ser inte direkt några 25 grader i prognosen, men det ser ut att bli stigande temperaturer och det kan bli uppåt 15 grader till nästa helg. Men så här långa prognoser är alltid väldigt osäkra.

ANNONS