Josef Stenberg, Frida Olsson och Pernilla Falkenback (sittande) kan efter nu genomgången högskoleutbildning titulera sig ”biståndshandläggare med diplom från Silviahemmet”.  Stående syns myndighetschefen Gabriela Arvidsson.
Josef Stenberg, Frida Olsson och Pernilla Falkenback (sittande) kan efter nu genomgången högskoleutbildning titulera sig ”biståndshandläggare med diplom från Silviahemmet”. Stående syns myndighetschefen Gabriela Arvidsson. Bild: Yvonne Persson

Biståndshandläggare har fått efterlängtad fortbildning

Som första kommun i Halland har Halmstad nu biståndshandläggare med högskoleutbildning inom demenssjukdom.
– Demens kan yttra sig på så många sätt och det behövs mycket kunskap för att ge rätt bemötande och insatser, säger Frida Olsson, en av de fyra handläggare som gått utbildningen.

ANNONS
|

Hemvårdsförvaltningens myndighetschef, Gabriela Arvidsson, beskriver biståndshandläggarnas roll som ”spindeln i nätet”. Det är de som utreder behov av insatser när en person drabbas av sjukdom eller funktionsnedsättning och som även kan ta initiativ till kontakter med andra vårdgivare.

– Demens är ju en växande folksjukdom, som har stor påverkan på både den som drabbas och på anhöriga, men med rätt stöd ökar chansen att behålla olika förmågor längre, säger hon.

Har dålig sjukdomsinsikt

Sedan tidigare får alla biståndshandläggare i Halmstad, totalt 27 stycken, en grundutbildning i demenssjukdom och även en introduktion av kommunens demensteam. Men flera handläggare har velat fylla på sina kunskaper och möjligheten öppnade sig när kommunen fick stimulanspengar från staten.

ANNONS

– Ofta är demenssjuka inte själva medvetna om sin sjukdom och det försvårar förstås om man inte ser behov av att ta emot hjälp. På utbildningen har vi bland annat fått lära oss vikten av att involvera närstående och att samarbeta med vården, säger Josef Stenberg.

– När anhöriga ser förändringar hos sina närstående så är det viktigt att det utreds av vården. Med en fastställd demensdiagnos kan kunden beviljas lämpliga insatser och för exempelvis dagverksamhet krävs en diagnos, förklarar Pernilla Falkenback.

Vill ta vara på det friska

Den utbildning biståndshandläggarna gått är en högskolekurs på 7,5 poäng som ges på Silviahemmet i Stockholm.

– Silviahemmet har en så bra grundfilosofi, där man betonar vikten av att ta vara på individens resurser och friska delar. De som gått kursen kan nu vägleda sina kolleger, men vi hoppas att fler ska få möjlighet att utbilda sig. Jag tror anhöriga känner en annan trygghet och tillit när de märker att handläggarna har bred kunskap, säger Gabriela Arvidsson och tillägger:

– Vi står inför stora utmaningar när antalet personer med demens ökar, men genom forskning och kompetensutveckling kan vi vända utmaningarna till möjligheter.

ANNONS