Biogasanläggning hamnar strax norr om Trönninge

Nu trappas planerna upp på en stor produktionsanläggning för biogas som ska placeras strax norr om Trönninge.

ANNONS
|

–Vi har också gett tjänstemännen uppdraget att prata och förhandla med de exploatörer som visat intresse för att bygga anläggningen, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande, kommunrådet Henrik Oretorp (C) som därmed syftar på Göteborg Energi och energijätten E.ON och dess dotterbolag Biogas Sverige AB.

Kommunstyrelsen beslutade visserligen redan i juni förra året att sätta igång planläggningen för biogasanläggningen. Men det beslutet tycks ha hamnat i någon byrålåda för i praktiken har ingenting konkret hänt.

Samtidigt har den borgerliga alliansen och Miljöpartiet i sitt politiska samarbete enats om att "ta ett samlat grepp för att utveckla tillgången på lokalt producerad biogas" samt "skapa bättre förutsättningar för hushåll och företag att källsortera organiskt avfall".

ANNONS

Nu sätter samhällsbyggnadsutskottet fart på biogasplanerna. Det sker dels genom att ge kontoret uppdraget att ta fram en detaljplan, dels sätta igång förhandlingar med privata aktörer eftersom kommunägda Halmstads energi och miljö AB, Hem, inte har några planer på att i egen regi bygga upp motsvarande anläggning.

–Vi gör inga ändringar jämfört med det beslut som kommunstyrelsen tog förra året utan vi säger bara att detaljplanearbetet ska påbörjas enligt den nya plan- och bygglagen, säger Oretorp.

Halmstads kommun har även anlitat konsult för att genomföra planarbetet. Parallellt sker arbetet med en tillståndsansökan för en biogasanläggning.

Avsikten är att planlägga ett 4-5 hektar stor område på Villmanstrand, mellan Västkustbanan och de tre vindkraftverk som finns uppställda utmed väg 117. Marken ägs av kommunen och används som jordbruksmark.

Trönninge –vars invånare tillsammans med Fyllingebor som i kväll kommer att protestera mot den nya deponin på Kistinge i samband med kommunens stormöte i Gullbrannagården –riskerar att även få en biogasanläggning utanför stugknutarna.

Anläggningen hamnar bara 500 meter från enstaka hus i Trönninge och cirka 650 meter från en mer samlad bebyggelse. Det bekymrar inte samhällsutskottets vice ordförande Bertil Andersson (S):

–Någonstans ska ju anläggningen ligga, säger han.

Samtidigt finns det flera frågor som ska utredas och analyseras närmare:

ANNONS

* En övergripande miljökonsekvensbeskrivning ska tas fram.

* Lukt, påverkan vid drift och vid driftstop med hänsyn till vindstyrka och riktning för intilliggande bebyggelse.

* Närheten till järnvägen, dess risker och skyddsavstånd.

* Påverkan på naturskyddsområdena och riksintressena, säkerställande att läckage inte sker till Natura 2000 området, Fylleån, fågelskyddsområdet och Laholmsbukten.

* Markförhållandena eftersom marken är ganska sank. Och hur tas dagvattnet omhand?

* Områdets anslutning från och till väg 117.

* Vindkraftverken och kraftledningen genom området, dess risker och skyddsavstånd.

* Konkurrens med biogasanläggningen i Laholm och Falkenberg och eventuella problem med tillgången på råvaror.

Från början pekades ett tiotal platser ut som lämpliga för en biogasanläggning. Av dessa ansågs Wapnö, Kuskatorpet, Kistinge och Villmanstrand som särskilt intressanta. Till slut ansåg politikerna att satsa på Villmanstrand.

ANNONS