Bilist påstås ha missat att blinka – åtalas

Det kan kosta att byta fil utan att blinka. Ordningsbot är en vanlig påföljd, men om man är övertygad om att man i själva verket har blinkat och därför vägrar att betala boten kan det hela gå så långt som till rättegång. Precis det händer en ung man från Halmstad.
– Det handlar inte om pengarna, utan om principen, säger han i polisförhör.

ANNONS
|

Han sitter i förhöret eftersom att han vägrat acceptera den bot polismannen försökt skriva ut till honom. Ärendet gäller brott mot trafikförordningen, och polismannen säger att han med egna ögon har sett föraren byta fil utan att blinka. Två gånger.

”Jag är helt säker, det är inga tvivel” skrev polismannen i en tjänsteanteckning.

Lagen: blinka eller sträck ut en arm

Det var på Wrangelsgatan i december och föraren ska utan signal ha bytt från högerfil till vänsterfil, och sedan tillbaka. Trafikförordningen säger att man som trafikant tydligt ska visa sina avsikt om man planerar att gå i sidled. Har fordonet ingen blinkers ska man räcka ut en arm. Likadant gäller det om man ska stanna, om man framför ett fordon utan lampor så ska man räcka upp en arm.

ANNONS

Vill se bevis – finns inte

Inget bråk om det – föraren ifrågasätter inte lagen, han ifrågasätter bara att han ska ha brutit mot den. Han vill se bevis, men det finns inget sådant material. Bara polismannens ord.

Kan fortfarande ”erkänna”

Ord-mot-ord-tvisten behöver egentligen inte gå så långt som till rättegång. Så här skriver åklagaren i stämningsansökan som skickats in till tingsrätten:

”Om tilltalad under målets handläggning väljer att erkänna gärningen så återkallas den muntliga bevisningen och målet kan enligt åklagaren avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: penningböter 500 kronor.”

Men om han fortsätter att neka går rättsprocessen vidare och det blir då rättegång.

Fakta: Det här säger lagen

Trafikförordning (1998:1276) 3 kapitlet 65 §.

När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.

En förare som avser att stanna eller hastigt minska farten skall ge tecken med stopplyktan för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har någon stopplykta skall föraren i stället visa sin avsikt genom att höja armen.

Tecken skall ges i god tid innan den avsedda manövern genomförs och vara väl synligt och otvetydigt. Teckengivningen skall upphöra så snart manövern är avslutad.

ANNONS